У ТОП-7 українських печер на сайті iloveukraine.com.ua потрапила Кришталева з Тернопільщини

Поділитися

Учасники проекту «Київстар» «Поділіться любов’ю до України» відвідують різноманітні куточки нашої країни, серед яких є навіть печери та підземелля. Портал проекту iloveukraine.com.ua публікує фото-огляд 7 найдивовижніших печер України.

Українська земля багата на видатні місця — створені як людиною, так і природою. Варто відзначити, що учасники проекту «Поділіться любов’ю до України» не обмежуються фотографуванням лише найпопулярніших місць для туризму: без сумніву кожен відвідувач сайту iloveukraine.com.ua знайде для себе щось нове. Так, учасники поділилися зображеннями найцікавіших печер України — редакція порталу обрала ТОП-7 з них.

В Україні найбільше печер у Криму та Карпатах. Найглибшою в країні є Солдатська печера, що розташована у Кримському масиві Карабі-Яйли та названа на честь безіменних воїнів, полеглих в роки Великої Вітчизняної війни. А найбільша печера півострова Крим — Кизил-Коба, протяжністю близько 2,5 км. Вона знаходиться у величезному комплексі печер, утвореному річкою Субаткан та розділеному на дві частини підземним озером, отже відвідувати її варто лише з екскурсоводом. Наступна печера Криму — Мармурова — відкрита лише у 1987 році, вона є однією з найбільш відвідуваних у Європі. Перша з її галерей — це «Галерея казок», де сталагміти нагадують відомих усім героїв. Загалом довжина обладнаних екскурсійних маршрутів складає понад 1 км. Далі серед кримських перлин — Чуфут-Кале, ціле печерне місто біля Бахчисарая, засноване у V-VІ столітті як укріплення на кордоні Візантійської імперії.

У Західній Україні визначною є прикрашена сталактитами та сталагмітами печера Атлантида у Хмельницькій області. Вона була відкрита у 1969 році неподалік села Завалля, Кам’янець-Подільського району. Ця триповерхова печера відома спелеологам всього світу. Загальна довжина печери на 300 м більша, ніж у найглибшої Солдатської — 2400 м. Найбільшою печерою Українських Карпат є Романія (або Дружба). Вона схована у лісі на північній околиці села Мала Уголька, що на Тячівщині. Вхід до неї — природній кам’яний колодязь, сумарна довжина ходів печери – понад 1 км, а глибина — 46 м. Замикає сімку найяскравіших печер України Кришталева печера на Тернопільщині. Особливістю печери є те, що в ній підвищена іонізація повітря та води й абсолютно відсутні патогенні організми. А нещодавно тут виявили мінеральний болотний мул та воду, що мають лікувальні та рекреаційні властивості.

«Київстар» розпочав національний проект «Поділіться любов’ю до України» з метою об’єднати українців навколо краси своєї землі. Компанія закликає поділитись своїми враженнями від мальовничості України та фотографіями на порталі iloveukraine.com.ua. Розмістити фото дуже просто: завантажити його безпосередньо на сайт або відправити як MMS-повідомлення зі свого мобільного телефону на безкоштовний номер 380 (для абонентів «Київстар»).

Тернопільські «даішники» купили найдорожчі системи слідкування за водіями

Сайт президента України пішов в “офлайн”