Жінка і власна справа

Поділитися

У Підволочиському районному центрі зайнятості відбувся семінар з гендерних питань на тему: «Жінка і власна справа» за участю успішних жінок-підприємців Оксани Бойсюк та Ольги Качмарик-Комарніцької.

Провідний спеціаліст відділу надання соціальних послуг РЦЗ Наталія Окаринська розповіла присутнім про те, що рівні права жінок і чоловіків на працю гарантує ст. 43 Конституції України: заробляти собі на життя працею, яку вони обирають чи на яку погоджуються, можливості у виборі професії та виду трудової діяльності. Кожна жінка має право на безпечні для життя і здоров’я умови праці, на заробітну плату, не нижчу за встановлену законодавством. Рівні права зафіксовані в Кодексі законів про працю, Законі України „Про зайнятість населення” та Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

– Часто жінок і чоловіків не тільки сприймають, але й оцінюють по різному, обґрунтовуючи це гендерними особливостями та різницею в їх здібностях. Проте, у наш час жінки на рівних з чоловіками демонструють високі розумові, професійні, організаторські якості, – зазначила спеціаліст центру зайнятості. – Проте шлях до успіху залежить від кожної конкретної людини, її впевненості у власних силах, усвідомлення особистих професійних переваг, рівня освіти, професійності та самооцінки. Важливо, мати мету і визначити чіткі кроки до її досягнення.

Учасниці семінару ознайомились із послугами служби зайнятості щодо сприяння у відкритті та провадженні підприємницької діяльності, порадами про те, як започаткувати власну справу, галузями, які є перспективними для підприємництва. Присутні обговорювали питання становлення жінки у бізнесі та якості, які необхідні успішному підприємцю; дискутували щодо того, як досягнути балансу між роботою та сім’єю.

Старший лідер компанії «Mary Key» Оксана Бойсюк порадила безробітним жінкам не опускати руки, а наполегливо шукати сферу прикладання своїх знань, умінь та навичок, якщо виникне необхідність – не боятися змінити сферу професійної діяльності, не лякатися невдач. «Дуже важливо, щоб кожна жінка відчувала себе неповторною, потрібною, вдосконалювала свої здібності та намагалася реалізувати свій творчий та професійний потенціал, – зазначила пані Оксана. – Позитивне мислення та активна життєва позиція – ось запорука успішної діяльності!».

Засновниця соціальної крамниці у смт Підволочиськ Ольга Качмарик-Комарніцька ознайомила учасниць семінару з основними послугами, якими можуть скористатися споживачі завдяки функціонуванню соціального бізнесу: безкоштовні послуги (соціальні мережі, добровільна волонтерська допомога малозабезпеченим громадянам), платні послуги (соціальні магазини, аптеки, перукарні, компанії прямого продажу) та послуги обміну (натуральний обмін у сільському господарстві). Пані Ольга також зазначила, що робота у соціальній крамниці приносить їй радість, вона впевнена у тому, що ця діяльність потрібна людям, тому з часом планує розширити свою мережу.

Учасниця семінару Зоряна зауважила, що ця зустріч допомогла їй усвідомити важливу річ: кожна жінка, мобілізуючи внутрішні сили, усвідомивши мету та володіючи сильною мотивацією, здатна знайти роботу та реалізувати свій потенціал. А ще одна з присутніх зауважила, що почуте на семінарі змусило її задуматися над започаткуванням власного бізнесу.

Що із сміттям у Тернополі?

Сторона державного обвинувачення у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка просить Печерський райсуд засудити його до 4 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна