Як лікувати пухлини жіночих статевих органів

Поділитися

Ми, жінки, стараємось уникати  розмов про онкологічні захворювання жіночих статевих органів. Тема, звичайно, неприємна. Але чи омине нас недуга? Гадаю, варто дещо більше знати про це захворювання  та як виявляти його на ранніх стадіях.

Пухлиною (новоутвором)  називається безперервно й тривало ростуча тканина, що відрізняється від типової тканини органу, з якого вона розвивається, своєю будовою та обмінними процесами. На відміну від доброякісної пухлини, злоякісна складається з клітин, що втратили свою фізіологічну здатність і набули властивість  до безперервного росту та розмноження. Ракова пухлина здатна проростати навколишні органи, руйнуючи їх. При розпаді злоякісного новоутвору виділяється значна кількість токсинів (речовин, що отруюють організм), тому при розвитку раку в будь-якому органі страждає весь організм.

Новоутвори можуть виникати в різних відділах жіночої статевої системи.

Рак зовнішніх статевих органів у жінок трапляється в 2-2,5% випадків від усіх злоякісних новоутворів жіночої статевої сфери. Найчастіше це захворювання зустрічається у віці 60-70 років. Нерідко розвитку хвороби передує   свербіж статевих органів, що триває протягом кількох місяців, а то й років. Починається недуга з того, що на шкірі зовнішніх статевих органів з’являється вузлик (бородавка, прищ), який починає рости, інфільтруючи навколишню тканину. Інколи цей вузлик розпадається і утворюється щільна виразка. Рак зовнішніх статевих органів тривалий час може не поширюватись на сусідні органи, але швидко дає метастази в пахові лімфатичні вузли. При тривалому перебігу захворювання в процес втягуються сечовий міхур, сечовивідний канал, пряма кишка. Діагностика новоутворів зовнішніх статевих органів не викликає труднощів. Діагноз, як правило, ставиться при першому амбулаторному огляді пацієнтки. Своєчасне звернення до лікаря акушер-гінеколога та адекватне лікування приводить до повного одужання.

Рак вагінизустрічається в 3% випадків від усіх злоякісних пухлин жіночих статевих органів. Переважно виникає у віці 40 -60 років, але трапляється і в жінок молодого віку. Найчастіше рак вагіни розвивається внаслідок поширення пухлини з шийки матки. На початкових стадіях захворювання протікає безсимптомно і випадково виявляється при гінекологічному огляді.

Левову частку серед  злоякісних новоутворів  складає рак шийки матки (30% в структурі онкологічно-гінекологічної патології). Це захворювання в основному спостерігається у віці 40 – 50 років і, нерідко, передують йому передпухлинні (фонові) стани. До них належать: ерозії, поліпи, лейкоплакії (білі бляшки) та ін. Численні спостереження лікарів-гінекологів показують, що часто рак шийки матки виникає на місці старих розривів, які мали місце під час пологі, і своєчасно не були зашиті. В результаті таких розривів шийка матки деформується, слизова оболонка її каналу вивертається назовні. Внаслідок цього слизова цервікального каналу піддається впливу кислого середовища вагіни, травмується, на ній з’являються ерозії, виразки. Якщо не лікувати ці фонові захворювання, вони можуть «переродитись» в рак. На початкових стадіях недуга, зазвичай, не проявляється жодними ознаками. Першими проявами хвороби може бути поява рідких, водянистих виділень з домішками крові. Лікування раку шийки матки на ранніх стадіях дає позитивні результати як при оперативному, так і при променевому лікуванні. Саме тому надзвичайно важливо проходити огляд у лікаря-гінеколога двічі на рік з обов’язковим лабораторним дослідженням мазків. Діагностувати  чи запідозрити рак шийки матки  фахівець зможе вже при першому огляді. А лікар-цитолог у мазках  бачить атипові клітини, завдяки чому можливо передбачити розвиток злоякісного новоутвору чи виявити клітини, що підтверджують діагноз раку.

При онкологічних захворюваннях потрібно пам’ятати, що успіх лікування залежить від раннього звертання пацієнтів до лікаря.  Адже «чудеса» чи «безсилля»  медицини не лише в руках лікарів.

Рак тіла матки,як правило, виникає у жінок в постклімактеричному періоді (50-60р.), але може зустрічатись і в більш ранньому віці. Появі його сприяє порушення гормональної функції яєчників у цьому віці. При порушенні балансу  статевих гормонів з надлишковим їх виділенням, залози слизової оболонки матки ненормально розростаються і при певних умовах ( стрес, зниження імунітету, хронічні захворювання) може   виникнути рак тіла матки. Поява виділення із статевих органів молочного, гнійного або сукровичного характеру в будь-якому віці, а особливо після настання менопаузи,  повинно насторожити жінку – їй необхідно негайно звернутись до лікаря-гінеколога. Другий важливий симптом, який не можна залишати без уваги, появу навіть незначних кров’янистих виділень із матки в похилому віці. Комплексне лікування раку тіла матки при своєчасному діагностуванні дає благоприємний результат.

Рак яєчниківпереважно зустрічається після 40р., але нерідко виникає і в молодому віці. Довгий час кісти яєчників можуть себе нічим  не проявляти. Інколи хворі відчувають болі внизу живота, розлад менструації. Проте найчастішою знахідкою  кісти  є під час профілактичних оглядів. На жаль, багато жінок відносяться до свого здоров’я байдуже і звертаються до лікаря тільки тоді, коли виникають розлади менструального циклу, болі, висока температура. Лікування раку яєчника проводиться комбіновано: спочатку пухлину видаляють оперативним шляхом, потім здійснюється опромінення Х-промінням. В даний час в передопераційному і післяопераційному періодах широко використовуються лікарські хіміопрепарати.

Успіх лікування залежить від того, наскільки рано хвора звернулась за лікарською допомогою.

Профілактика раку  вимагає широкого підходу до цієї проблеми.

Як уже згадувалось, деякі гінекологічні захворювання в тому числі передракові, початкові форми раку іноді протікають майже безсимптомно.

Тому важливо, щоб кожна жінка, особливо при досягненні 18- літнього віку і старше, не менше 2-ох разів на рік проходила профілактичний огляд у лікаря акушер-гінеколога, навіть якщо вона почуває себе абсолютно здоровою. Клінічний досвід показує, що рано виявлена злоякісна пухлина може бути радикально вилікувана. В будь-якому випадку при появі скарг,  які можуть бути і при інших гінекологічних захворюваннях, необхідно звертатись до лікаря – він поставить правильний діагноз, розвіє  Ваші сумніви і допоможе вирішити проблему.

 

Матеріал підготувала лікар акушер-гінеколог Поліклініки Медікус

Шило Ліна Віталіївна

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою: м. Тернопіль,

вул. Живова,28,  Поліклініка Медікус

Запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57, 40-05-17

87 депутатів – за Кайду

Про роботу Щепановського-молодшого