На Тернопільщині найбільш прибутково працюють приватизовані підприємства харчової промисловості та сільського господарства

Поділитися

На Тернопільщині найбільш прибутково працюють приватизовані підприємства харчової промисловості та сільського господарства, інвестиції за останні три роки вносилися практично на кожному другому підприємстві, відсутня заборгованість із заробітних плат у всіх господарських товариствах.

Саме такі результати аналізу приватизованих підприємств проведені робочою групою, яка була створена регіональним відділенням ФДМУ по Тернопільській області на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 12.12.2011 №54173/1/1-11 з урахуванням вимог листа ФДМУ від 10.02.2012 № 10-23-2097.

Регіональною робочою групою у кінці лютого цього року підбито підсумки детального аналізу роботи окремих приватизованих підприємств Тернопільщини, їх інвестиційних та перспективних планів узагальнено показники діяльності та проведено аналіз роботи приватизованих підприємств за 2009-2011 роки. В результаті аналізу 18 господарських товариств було виявлено, що 13 підприємств (72,2 % від кількості аналізованих) отримали прибутки, з яких 69,2 % – це підприємства харчової промисловості та сільського господарства; 4 підприємства (22,2 %) спрацювали із збитками у 2011 році; 1-е підприємство (5,6 %) – беззбитково.

Аналізуючи рівень заробітної плати, регіональна робоча група встановила, що на 8-ми підприємствах заробітна плата вища рівня середньої заробітної плати по області (станом на 01.01.2012 – 1871 грн.), на 9-ти підприємствах рівень середньої заробітної плати нижчий, ніж середня заробітна плата по області, одне підприємство виплачувало заробітну плату нижчу за встановлений законодавством рівень мінімальної заробітної плати.

Позитивний результат роботи, що на всіх проаналізованих підприємствах, заборгованість із виплати заробітної плати відсутня.

Аналіз діяльності приватизованих підприємств Тернопільщини засвідчив, що за період 2009-2011 років 10 підприємств, що складає більше половини із проаналізованих залучали інвестиції у виробництво: на загальну суму більше 160 мільйонів гривень.

Проте, регіональна група виявила і ряд недоліків у роботі приватизованих підприємств, серед яких найбільш суттєвими є:

1) низький рівень заробітної плати;

2) наявність збиткової діяльності на окремих підприємствах та відсутність стабільності в отриманні позитивних фінансових результатів у прибуткових підприємств;

3) недостатність коштів для технологічного переозброєння виробництва, що свідчить про відсутність інвестиційних планів.

Виконуючи завдання, визначені Національним планом дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки „Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава”, регіональне відділення не залишає без уваги приватизовані підприємства. З метою підвищення відповідальності власників за неефективну роботу приватизованих підприємств, регіональною робочою групою запропоновано внести доповнення до ст. 29 Закону України „Про приватизацію державного майна”, а саме: „власники і посадові особи господарських товариств, створених у процесі приватизації чи створених у результаті реорганізації приватизованого підприємства, несуть відповідальність відповідно до законодавства України за невиконання умов плану приватизації підприємства та неефективну його роботу в післяприватизаційний період”.


Прес-служба РВ ФДМУ по Тернопільській області

Відеожарт про “хворобу” тернопільського мера

Як глава Української греко-католицької церкви спілкувався з молоддю в Тернополі (відео)