Сьогодні Новий рік українських язичників – 7520!

Поділитися

У день весняного сонцестояння, українські язичники відзначають прихід нового, 7520–го, року

Здавна наші предки святкували початок нового року навесні, коли природа пробуджувалася–оживала від зимової сплячки. Традиційно в Україні відзначали і весняне рівнодення, коли день дорiвнює ночi. У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення слугувало відліком важливих подій у різних релігіях, зокрема в іудаїзмі (Песах), християнстві (обчислення дати Пасхи) та зороастризмі, а мусульмани 21 березня святкують Навруз.

Святкувати прихід весни, чи то пак арійський новий рік, язичники (представники Рунвіри) починають сьогодні, адже число 21 символізує завершення циклу, а 22 — його початок. Для цього вони напередодні прибрали своє житло та очистили тіло постом та омиванням у природній (не нагрітій воді). 22–го язичники прокидаються з сонцем та вітають його прихід, випивають склянку чистої води (до речі, дієтологи давно кажуть про те, що саме так і слід починати день). Саме сьогодні, переконані рунвірівці, можна загадати бажання, сформулювати свої плани на весь наступний рік, і вони обов’язково мають здійснитися. Цікаво, що саме в цi днi ще пiвстоліття тому українки пекли для своїх дітей печиво у вигляді пташок, яке сьогодні у різних регіонах України звуть «жайворонками», «бусликами», «синичками». Хлопці та дівчата співали веснянок на розталих від снігу галявинах, закликали весну та вітали перелітних пташок.

ОРІЄНТИР

У столичній «Мамаєвій слободі» сьогодні веснянками та закликанням птахів відзначатимуть прихід весни. Також пройдуть майстер–класи з випікання традиційного українського печива та виготовлення шпаківень, які діти можуть забрати з собою додому або повісити на деревах тут же, у слободі.

У Дніпропетровську в суботу, 24 березня, прихильники Рунвiри разом iз гуртами «Тінь сонця», «Теярем», «Вертеп» проведуть свято весни, на якому заплановано народні танці та співи, дитячі ігри та козацькі забави, ярмарок, майстер–класи та перші весняні купання.

Якщо в Україні низьке безробіття, чому тернополяни масово переїжджають за кордон?

Тернопільських лабухів запрошують на “Cho-Jazz 2012”