На протидію злочинності та корупції спрямовані спільні зусилля прокуратури Тернопільської області та УМВС України в області

Поділитися

26 квітня 2012 року відбулося спільне розширене засідання колегії прокуратури Тернопільської області та УМВС України в Тернопільській області. На порядок денний заходу винесено  питання про стан протидії злочинності та корупції, у тому числі їх організованим формам, захисту громадян від злочинних посягань, насамперед, грабежів, розбоїв, умисних тяжких тілесних ушкоджень і вбивств.  

 

Як зазначив у своєму виступі прокурор області Іван Мельничук, вжитими узгодженими заходами вдалося дещо покращити криміногенну ситуацію в області, однак, по окремих категоріях злочинів позитивних змін не відбулось. Спостерігається ріст тяжких та особливо тяжких злочинів, особливо умисних вбивств та тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого. Зросла кількість спричинених тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

Упродовж кількох років поспіль сталою залишається діяльність правоохоронних органів щодо викриття організованих груп за скоєння злочинів загальнокримінальної спрямованості.

Через відсутність наступальної позиції та чітко узгоджених дій спецпідрозділів по боротьбі з організованою злочинністю не викрито жодного злочину, вчиненого у організованих формах співучасті у бюджетній системі, сфері земельних відносин, пов’язаних з хабарництвом в органах державної влади та управління, легалізацією доходів, здобутих злочинним шляхом.

Надалі допускаються випадки приховування злочинів від обліку, шляхом прийняття незаконних рішень про відмову в порушенні кримінальних справ.

Викликає неабияке занепокоєння кількість вчинених грабежів у стані алкогольного сп’яніння.

Через неналежне проведення профілактичної роботи з особами, які раніше вчиняли злочини, збільшилась кількість скоєних ними розбійних нападів, пограбувань і  вбивств.

Слідчими не в усіх випадках розслідування кримінальних справ про умисні вбивства вжиті заходи до усунення причин та умов, які сприяли вчиненню злочинів. По окремих справах слідчі обмежуються внесенням подань керівникам органів внутрішніх справ на місцях. Поза увагою залишаються органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації.

Органи прокуратури й надалі залишаються, практично, єдиним суб’єктом розслідування корупційних діянь.

Рішенням колегії розроблено комплекс спільних організаційних і практичних заходів, спрямованих на забезпечення законності, запобігання і протидії злочинності та корупції, у тому числі їх організованим формам, захисту громадян від злочинних посягань.

 

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Як у Тернополі презентували “Джура-фест 2012” (відео)

Ігор Сачко виграв суд в обласної ради вже вдруге! Що він збирається робити далі?