“Свобода” повторить долю “Національного фронту” 1998 року?

Поділитися

“Був КОД (Комітет опору диктатурі – ред.). Після того як вони викинули звідти і Гриценка, і Королевську, вони КОД перетворили в кодло. Олегу Тягнибоку потрібно все кодло в особі “Фронту змін” і БЮТ вимести з Івано-Франківської, Львівської і Тернопільської області, жодного відсотку їм там не віддати і тоді Олег Тягнибок набере відсотків п’ять і спокійно по красивій доріжці увійде в парламент”, – сказав народний депутат України від фракції ПР Михайло Чечетов.

Інтернет-газета “Про все” радить згадати тернополянам парламентські вибори 1998 року.

Половина депутатів Верховної Ради обиралися тоді теж на пропорційній основі в загальнодержавному окрузі, іншу половину було обрано було у 225 одномандатних округах. Прохідний бар’єр для партій і блоків становив 4%.

За сім років Незалежності на Тернопільщині Народний Рух України був надзвичайно скомпрометований діяльністю одіозного Богдана Бойка. Мешканці Тернопільщини обрали більш патріотичнішу силу “Національний фронт”, до якого входили радикальніші праві партії. У нашій області цей блок набрав найбільшу кількість голосів.

У так званому багатомандатному виборчому окрузі «Національний фронт» перемоги здобути не зміг — при прохідному бар’єрі у 4,00 % голосів виборців він отримав лише 2,71 % (721.966 голосів виборців). Проте йому вдалося провести до українського парламенту шість своїх представників через одномандатні округи, що було найкращим результатом серед тих суб’єктів виборчого процесу, які зазнали поразки у багатомандатному окрузі. Усі шість обранців перемогли у Західній Україні, половина з них походила з КУН, двоє були позапартійні, ще один репрезентував УРП.

«Перша п’ятірка» виборчого списку виглядала таким чином:

    1. Лук’яненко Левко Григорович (УРП)
    2. Стецько Ярослава Йосипівна (КУН)
    3. Хмара Степан Ількович (УКРП)
    4. Білас Іван Григорович (позапартійний)
    5. Ярошинський Богдан Харитонович (УРП)

Найбільше відсоток на парламентських виборах 1998 року набрала Комуністична партія України – 24,65 %. Відповідно й голоси партій, що не здолали 4% бар’єр, найбільше дістались комуністам. Нонсенс! Аналогічна ситуація буде з голосами виборців “Свободи”, яка непрохідна до Верховної Ради. Найбільше ж відсотків наберуть, прогнозують політологи, регіонали.

Наливайченко вимагає зупинити переслідування телеканалу ТВі

Духовний фестиваль у Тернополі