Високі професійні та морально-етичні якості – невід’ємна складова статусу прокурора

Поділитися

Розвиток суспільних відносин у нашій державі на шляху становлення верховенства права, демократизації,  європейських стандартів вимагає від правоохоронців, у тому числі і працівників органів прокуратури, бути прикладом для всіх громадян не лише у справі служіння державним інтересам, але й у своїй поведінці, особистому дотриманні правових та морально-етичних норм.

Поповнення рядів органів прокуратури професійно підготовленими, компетентними, принциповими, добросовісними, з високими моральними якостями працівниками – це одне із важливих завдань при організації роботи з кадрами та критерій оцінки ефективності діяльності керівників прокуратур всіх рівнів.

Упродовж останніх років статистика констатує, певні негативні тенденції щодо росту в Україні правопорушень, у тому числі і кримінально-караних, серед працівників органів прокуратури. На жаль, не оминули такі випадки і нашу область, де минулого року стосовно слідчого прокуратури Підволочиського району порушено кримінальну справу за вчинення злочину пов’язаного з корупційними діями. На даний час кримінальна справа судом розглянута і цю особу засуджено, а також звільнено з органів прокуратури, позбавлено класного чину у зв’язку з вчиненням ганебного вчинку.

Своєчасне виявлення та профілактика скоєння працівниками прокуратури корупційних правопорушень, злочинів, інших зловживань та ганебних вчинків, є пріоритетним напрямком роботи керівників прокуратур усіх рівнів.

Упродовж поточного року керівництвом прокуратури області та старшим помічником прокурора області з питань внутрішньої безпеки  систематично здійснюються виїзди в підпорядковані прокуратури, проводяться профілактичні заходи по своєчасному виявленню та недопущенню вчинення працівниками органів прокуратури негативних проявів у роботі, у зв’язку з чим до окремих з них вживались заходи дисциплінарного впливу та переведення на інші посади.

На сьогоднішній день позиція Генеральної прокуратури України та прокурора області щодо працівників прокуратури, які вчинили злочини, корупційні правопорушення, зловживання службовим становищем, порушення громадського порядку чи допустили аморальну поведінку, що підриває авторитет органів прокуратури, є жорсткою та однозначною – несумісність з перебуванням на займаних посадах.

З метою запобігання та виявлення згаданих вище фактів, у прокуратурі області діють телефони довіри, на які необхідно повідомляти про випадки протиправних дій, вчинених працівниками органів прокуратури області:

250951 – старший помічник прокурора Тернопільської області з питань внутрішньої безпеки;

523051 – начальник відділу роботи з кадрами прокуратури Тернопільської області

У випадку підтвердження за результатами перевірок фактів вчинення ганебних проступків працівниками прокуратури відповідно до вимог Дисциплінарного статуту прокуратури України до них вживатимуться адекватні заходи впливу.

Реалізуючи покладені на працівників органів прокуратури Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру» функції, враховуючи вимоги сьогодення, вони повинні бути не лише справжніми професіоналами своєї справи, але й людьми з високими морально-етичними якостями, елітою серед правознавців.

Євген Бугір

Старший помічник прокурора області

З питань внутрішньої безпеки

 

Як працюватиме на Великдень найкрутіший кінотеатр Тернополя?

Молодь відкрила сезон сплавів!