«Цвіт вишиванки» відбуватиметься у Тернополі 12-13 травня

Поділитися

Голова обласної ради Олексій Кайда взяв участь у прес-конференції, на якій йшлося про проведення у Тернополі наступними вихідними п’ятого Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки». Одним з організаторів його є Тернопільська обласна рада.«Цвіт вишиванки» – один з найпрестижніших фестивалів, які проводяться у Тернополі. Головне його завдання – привернути увагу спільноти, а особливо молоді, до національної вишивки, костюма, які звеличують дух українського народу, підкреслюють його давнє коріння та славу,  виховують високі патріотичні почуття в серці кожного українця. Велика місія фестивалю – робити усе для того, щоб українське було модним – українська вишиванка, українська книга, українська музика, українське слово. Тернопіль по праву стає центром українського мистецтва вишивки, – зазначив очільник обласної ради. – На мою думку, правильним є рішення оргкомітету проводити фестиваль на День матері. Ці два свята надзвичайно гармонійно підсилюють і доповнюють одне одного. Адже матір є оберегом родини, яка є основою нації. Оберегом є і вишиванка, у якій зашифрований генетичний код нації».

 Ініціатор  фестивалю Євген Філь розповів, що до участі у фестивалі уже зголосилося чимало народних умільців з багатьох областей України. «Будуть створені хороші умови для підвищення мистецького фаху через практичний обмін досвідом. Успішне здійснення цього проекту сприятиме розширенню контактів між майстрами вишивки з різних областей України», – розповіли організатори..

Під час цього фестивалю вперше відбудуться ряд нових цікавих заходів, серед яких конкурс на кращий автентичний та сучасний весільний костюми ручної роботи (з використанням різноманітних технік виконання), фотовиставка “Впізнай себе” з історії фестивалів “Цвіту вишиванки”, виставка дитячих робіт “Вишиті карти Тернопільщини”, виставка “Борщівська вишиванка” з колекції Віри Матковської, а також аукціон ексклюзивних вишивок. Переможці конкурсу на кращий костюм отримають дипломи та грошові винагороди, а виручені від аукціону кошти підуть на спорудження пам’ятника Незалежності України в Тернополі, прізвища тих, хто придбає вироби, будуть зафіксовані серед меценатів спорудження цього пам’ятника.

 Організатори також сподіваються, що проведення у Тернополі Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма “Цвіт вишиванки” вже найближчим часом переросте у Міжнародний фестиваль національної вишивки та костюма. У разі здійснення таких задумів кращі зразки української вишивки та костюма зможуть інтегруватися в Міжнародній асоціації декоративно-вжиткового мистецтва і брати участь у виставках, які проводяться у європейських країнах.

Чи зможе збірна України вийти з групи на Євро-2012? (обговорення)

Цікаві факти з історії всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма “Цвіт вишиванки”