Хто вони, священики від політики та бізнесу? (Історія клану Зінкевичів від прихильників архієпископа Іова))

Поділитися

7 травня цього року на адресу органів державної влади та органів місцевого самоврядування надійшов лист від керуючого Тернопільсько-Кременецької єпархії УПЦ-КП архієпископа Іова, в якому повідомляється те, що рішенням зборів духовенства єпархії від 24 квітня 2012 року отець Анатолій Зінкевич разом з окремими священиками виключені зі складу Тернопільсько-Кременецької єпархії УПЦ-КП, а також повідомляється що їм заборонено представляти інтереси єпархії в органах влади, ЗМІ, а також приймати участь у будь-яких масових заходах від імені УПЦ-КП. Вказане звернення уже оприлюднене в пресі, та призвело до ефекту від вибуху бомби.

Поряд з цим, мало хто говорить про причини такого рішення…. Цікавим також є реакція окремих посадовців влади на цей лист. Думаю, «свободівці» сховають його під сукно, одночасно пробуючи відбілити свого «страждальців від віри» у пресі. Адже, зазіхнули на їх духовного «лідера», гучномовця національних сил – о. А.Зінкевича.

А ця персона дуже цікава! Ретроспективний опис якої ще потребуватиме багатолітньої праці біографів.

Правду кажучи, А.Зінкевич, переплюне багатьох наших місцевих політиків у політиканстві, вмінні   піаритися, бути «востребованим» як і владою, так і опозицією. Одним словом – справжній політик і бізнесмен! Одна біда, він у священицькому вбранні! Але це йому ніколи не заважало!

Однак, багатьом читачам не відомо, що таку славну фамілію носять кілька духівників: брат о.А.Зінкевича – керуючий Волинською єпархією УПЦ-КП єпископ Михаїл, та син о.А.Зінкевича – керуючий Дніпропетровською єпархією УПЦ-КП єпископ Симеон. Ось такий клан, тобто сімейна традиція.

Але в цій традиції лежать і причини цього гучного конфлікту! Просто о.А.Зінкевичу потрібно було  звільнити місце керуючого Тернопільсько-Кременецької єпархії УПЦ-КП від владики Іова для свого сина, який, бідний, не сильно прижився в Дніпропетровську… Тому і почав о.А.Зінкевич підкопувати під Іова, обливаючи його брудом перед духовенством по всіх усюдах, тим самим створюючи розбрат і неспокій в єпархії. Тому рішення владики Іова є цілком логічним і закономірним!

***

Протягом останніх днів в тернопільській пресі з’явилися замовні статті, покликані виправдати о. А.Зінкевича, і навпаки, очорнити вже колишнього керуючого Тернопільсько-Кременецькою єпархією УПЦ-КП архієпископа Іова. В них звинувачують Іова в усіх гріхах, в першу чергу у фальсифікації зборів духовенства єпархії, на яких було виключено чотирьох священиків за порушення церковних канонів, а також , ви тільки вдумайтесь, у виконання замовлення Москви по руйнуванню УПЦ-КП!!?? Більшої нісенітниці я ніколи не чув, але розуміючи, хто виступав замовником статей – розумію, рукою журналістів водить великий Комбінатор о. А.Зінкевич.

Давайте разом висловимо велике захоплення геніальними комбінаціями нашого Отця…

Наприклад, уважно розглянемо рішення Священного Синоду УПЦ-КП від 14 травня поточного року, яке призвело до усунення Іова від керівництва єпархією. Для того, щоб схилити Патріарха Філарета до прийняття такого складного рішення, о. А.Зінкевич здійснив попередню «артпідготовку», в ході якої заручившись підтримкою окремих ієрархів, постійно «стукав» Філарету на свого керівника Іова, звинувачуючи його в аморальній поведінці та втраті авторитету серед духівництва. Розуміючи, що Філарет буде з осторогою ставитися до слів о.А.Зінкевича, останній робить «хід конем» – він привозить до Філарета у Київ заступника начальника відділу внутрішньої політики, національностей і релігії Тернопільської облдержадміністрації Миколу Сивирина, який від імені такої поважної держустанови підтверджує слова Зінкевича. Ну як, правда геніально!

Але тут криється вже фальсифікація та обман! Як виявилося, Миколу Сивирина, особисто відданого о.А.Зінкевичу, ніхто з керівництва Тернопільської ОДА не уповноважував здійснювати поїздку до Філарета, і тим більше говорити від імені адміністрації. Таким чином, о.А.Зінкевич залучивши до своєї афери М.Сивирина, не тільки обманув Філарета, але й призвів до втягування Тернопільської ОДА у внутрішньо церковний конфлікт!

Візьмемо іншу аферу о.А.Зінкевича… Вищезазначене рішення Священного Синоду «забороняє парафії Свято-Троїцького собору Тернополя іменуватися „Духовним центром” … В чому тут заковика? Документи, які надав сам о.А.Зінкевич, свідчать, що існує офіційно зареєстрована релігійна громада «Свято-Троїцький духовний центр ім..Д.Галицького». Трохи розтлумачу, що це значить. Релігійна громада –є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об’єдналися з метою спільного задоволення релігійних потреб. Для одержання релігійною громадою правоздатності юридичної особи необхідно не менше десяти чоловік, які досягли 18-річного віку. Духовний центр, лавра – це назви окремих великих православних монастирів, які підпорядковані безпосередньо Патріархові і має статус ставропігії.

Таким чином, о. А.Зінкевич у назві своєї організації поєднав два не поєднуваних поняття. Для чого це було зроблено? А дуже просто – о. А.Зінкевич публічно говорив і продовжує говорити про «Духовний центр», скромно упускаючи префікс «релігійна громада», що зразу у простих людей асоціюється з чимось грандіозним і величним. Тому, о. А.Зінкевич, випрошуючи у багатих тернопільських бізнесменів гроші під розбудову «Духовного центру», вводив їх в оману, адже вони думали, що дають кошти на таку собі Тернопільську Лавру, майже Почаївську чи Київську, не розуміючи,що дають кошти на звичайну церкву, яка за своїм статусом не відрізняється від більшості місцевих церков, включаючи сільські…..!

А про те, як цей «духовний центр» будується, скільки часу, і скільки туди «вбухано» грошей поговоримо пізніше.

 

13 травня перестало битись серце справжнього патріота, відданого сина України знаного громадсько-політичний діяча — Петра Юрійовича Касінчука

Нетверезий водій виявився причетним до загибелі людини