Як відбувся V Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки»

Поділитися

         12 -13 травня 2012 року у Тернополі відбувся V Всеукраїнський фестиваль національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки».  Вперше з часу засування він був присвячений відзначенню Дню Матері.

         Організаторами фестивалю виступили Тернопільська обласна рада, обласна державна адміністрація, Тернопільська міська рада Тернопільський обласний благодійний фонд «Цвіт вишиванки».

         У фестивалі взяли участь 162 учасники –  майстри народної вишивки, народних ремесел та підприємці.

         Відбулася презентація та виставка-продаж виробів з вишивки і костюма майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з Тернопільщини та 12 областей України: Волинської Закарпатської, Запорізької. Івано-Франківської, Київської, Львівської, Одеської, Рівненської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської.

         Проведено  конкурс на кращий вишитий весільний костюм, у якому перемогли подружжя Ірини та Василя Сокач (смт Гусятин), друге місце посіли Мар’яна Томків та Дмитро Заблоцький (с. Білоскірка Тернопільського району), третє місце розділили пари з Тернополя Юлія Кушнір та Назарій Вінтонюк, Тетяна та Юрій Казаєви. Премії їм вручили громадсько-політичні діячі Валентин Наливайченко, Роман Заставний, Михайло Ратушняк, Євген Філь.

         Під час фестивалю діяли виставка борщівських вишиванок із колекції Віри Матковської, майстер-класи майстринь із вишивання, фотовиставка “Впізнай себе” з історії фестивалю “Цвіт вишиванки”  .

         В Українському домі “Перемога” відбувся аукціон найкращих вишитих робіт зі збором коштів на спорудження пам’ятника на честь Незалежності України в м. Тернополі. На аукціон було виставлено образ Матері Божої Марії, вишитий бісером Галиною Ратушняк, яка усі виручені кошти передала на спорудження монумента, вишитий рушник майстрині Галини Гайдук з Івано-Франківська та вишита блузка майстрині Роніки  Белей з Чернівців.

         За підсумками аукціону на пам’ятник Незалежності було зібрано 2500 грн.  Внески, зокрема, зробили Юрій Хоміцький Михайло Ратушняк, Олександр Смик. Крім того, 1000 грн. на спорудження монумента перерахував Тернопільський обласний благодійний фонд «Цвіт вишиванки». В

         У концертній програмі фестивалю виступили понад два десятки творчих колективів та виконавців із Тернопільщини, а також заслужена артистка України Олени Білоконь (м. Полтава), лауреати міжнародних та всеукраїнських пісенних  конкурсів  дует “Червоне і чорне”  Валентина та Ярослав  Теплих  (м. Житомир).

Щиро дякуємо всім друзям «Цвіту вишиванки»

Правда і Кривда Михайла Стельмаха