Карпик накерував на “Оріоні” лише на 15 тисяч гривень

Поділитися

На ПАТ «Тернопільський радіозавод «Оріон» (державна частка у статутному капіталі 96,13%) 20 квітня 2012 року відбулися загальні збори акціонерів, які засвідчили, що підприємство має перспективу, бо вже впродовж десятків років (27 квітня 2012 року  колектив “Оріону” відзначав 30-річний ювілей підприємства) відстоює своє право існування на ринку радіопродукції не лише України, а й за її межами. Продукція товариства на сьогодні успішно продається у більше, ніж у 10 країнах світу. 

Регіональне відділення ФДМУ по Тернопільській області, яке здійснює управління державними корпоративними правами ПАТ “ТРЗ “Оріон”, постійно проводить моніторинг його  діяльності. У результаті вжитих заходів правлінням товариства у 2011 році вдалося досягти прибуткової діяльності, у стислі терміни  ліквідувати заборгованість із виплати заробітної плати, яка виникала в один із періодів із об’єктивних причин. На даний час заборгованість зі сплати обов’язкових платежів до бюджету та Пенсійного фонду України – відсутня. У порівнянні з 2010 роком, коли збитки “Оріону” сягали понад 3 мільйони гривень, у 2011 році  товариство отримало   прибутки у сумі 15 тисяч гривень. І хоча цифра більш, ніж скромна, але  свідчить, що підприємство впевнено почало поступальний рух вперед.

На розгляд загальних зборів акціонерів було винесено цілий ряд питань, серед яких наступні: затвердження річного звіту та балансу товариства, розподілу прибутку за 2011 рік; звіту правління про результати фінансово-господарської діяльності товариства за 2011 рік; визначення основних напрямків діяльності на 2012 рік; затвердження нормативів за 2011 рік, переобрання голови правління ПАТ, інші.

Голова правління Ярослав Михайлович Карпик, який  більше 20 років очолює дане підприємство,    користується заслуженим авторитетом у колективі, прозвітував про результати діяльності товариства та повідомив про перспективи діяльності радіозаводу у 2012 році.

Зокрема він зазначив,  що галузь радіозв’язку, у якій працює ПАТ “ТРЗ “Оріон”, відноситься до найбільш розвинутих та високоефективних технологій сьогодення. Відсутність окремих видів сучасного радіозв’язку, який може використовуватися в органах державного управління та деяких галузях народного господарства України, інших пострадянських країн, дозволяє розширювати горизонти виробництва і нарощувати потужності.

Важливо, що продукція радіозаводу все більше користується попитом, український ринок відчуває вплив сучасних тенденцій. Підвищені вимоги до засобів радіозв’язку, поява  нових фірм на ринку, спонукають до оновлення продукції, підвищення її якості та надійності, зменшення собівартості. А отже, і зниження ціни.

У 2011 році було започатковано перспективний напрямок діяльності – освоєно випуск    енергозберігаючих ламп спільно з підприємством “Іскра” (Львів). У 2012 році  планується введення у дію другої лінії, що дозволить підприємству значно наростити об’єми  випуску товарної продукції, забезпечить випуск ламп на суму більше  10 мільйонів гривень.

Завдяки заходам зросла продуктивність праці, обсяг виробництва продукції за останні п’ять років збільшився з 26-ти до 31 мільйона гривень у 2011 році. Обсяг випуску товарної продукції у порівнянні з 2010 роком у 2011 році зріс на 2,2%, а в загальному обсязі виробництва випуск продукції для народного господарства склав 48 відсотків, що значно більше, ніж у попередні роки.

Усе це дозволило збільшити  внутрішні інвестиції до 2 мільйонів гривень, закупити нове обладнання, підвищити заробітну плату працівникам на 6 відсотків.

Важливо, що колектив підприємства зумів зберегти основний напрямок діяльності,  отримує  замовлення на виготовлення та поставку радіоапаратури у десятки країн світу.  Саме завдяки ініціативі та підтримці голови правління Я.Карпика на підприємстві впродовж усіх років працює конструкторське бюро, яке трудиться над розробкою нової продукції, збережено висококваліфікованих працівників, які передають свої знання, досвід молодим робітникам, підготовкою яких теж займається товариство.

Колектив конструкторів працює над  розробкою конкурентноздатної продукції, зменшенні затратності виробництва.

Фінансові показники діяльності товариства  у 2011 році та у  першому кварталі 2012 року переконливо засвідчили, що “Оріон” має значний потенціал і здатний виконувати державні замовлення, виготовляти високоякісну продукцію. Адже той факт, що її замовляють інші країни – не потребує коментарів, а продукція – реклами. А тому колектив та керівництво ПАТ “Тернопільський радіозавод “Оріон” вірять у підтримку держави в отриманні держзамовлення на засоби радіозв’язку, що і дозволить вітчизняному підприємству (майже із стовідсотковою державною часткою) засвідчити дієздатність державного сектора економіки та ще більше підняти престиж та конкурентноздатність вітчизняної продукції в середині країни та на світових ринках.

Підтверджуючи тенденцію до позитивних змін за результатами роботи у  першому кварталі 2012 року  ПАТ “Оріон”  спрацював із прибутком у  більш як 125 тисяч гривень.  Це додає впевненості, що заплановані на 2012 рік  результати фінансової діяльності по отриманню близько півмільйона гривень прибутку та відрахування з чистого прибутку до фонду виплати дивідендів 30 % ,  у тому числі і на  державну частку, реальна перспектива для колективу. Згідно розрахунку  за результатами 2012 року до державного бюджету планується перерахувати більше 120 тисяч гривень дивідендів на державну частку. Крім цього зроблено наголос на розвитку виробництва, на що передбачено 40% прибутку, частина коштів піде на матеріальне заохочення працівників.

На зборах акціонерів було припинено обов’язки голови правління та згідно процедури обрано нового голову правління. Ним, згідно одноголосного голосування, став Ярослав Михайлович Карпик.

За результатами  роботи у 2011 році товариство отримало прибуток і на загальних зборах акціонерів прийняло рішення про виплату дивідендів на державну частку, що склало більше 14 тисяч гривень.

Також учасники зборів затвердили звіти наглядової ради, ревізійної комісії про роботу за звітний період; звіт правління про виконання рішень попередніх зборів акціонерів;  виконали всі пункти передбачені порядком денним.

Високу оцінку роботі правління ПАТ “Тернопільський радіозавод “Оріон” та його голови  Ярославу Карпику дав запрошений на збори заступник голови Тернопільської ОДА Василь Гецько. Він зазначив, що Ярослав  Михайлович користується авторитетом серед колег, керівників підприємств краю, керівного складу Тернопільської обласної адміністрації, рядових акціонерів, які одноголосно висловили йому свою довіру очолювати колективи іще три роки. Важливо, що підприємство  не лише працює,  поповнює місцевий та державний бюджети, а й стимулює розвиток наукових досягнень, виховання нової генерації спеціалістів.

Участь у зборах акціонерів взяв представник держави, як акціонер, що володіє  пакетом акцій розміром 96,13% у статутному капіталі товариства) та  міноритарні акціонери товариства.

Участь у зборах взяла і виступила  голова наглядової ради товариства перший заступник начальника РВ ФДМУ по Тернопільській області  О.П.Процків.

Пан В.Гецько подякував Я.Карпику за значну роботу та побажав йому ще більш вагомих успіхів у якості  нового голові правління на наступні три роки .

Із обранням головою правління Я.М.Карпика привітав і начальник регіонального відділення ФДМУ по Тернопільській області  М.М.Шкільняк, повідомили “Про все” в  РВ ФДМУ по Тернопільській області

Як затопило Тернопіль (відео)

19 травня у Тернополі – „Велодень”