Кілька років ув’язнення за телефонний жарт

Поділитися

Останнім часом Крим охопила справжня епідемія «телефонного тероризму». Можливо,  вплинули недавні події у Дніпропетровську. А може, причина у бажанні «розважитися» та впевненість у цілковитій безкарності. З чим це пов’язано – важко  сказати. Але результат подібних «розваг» завжди  один, і він чітко визначається Кримінальним кодексом України.

Стаття 258. Терористичний акт, а також загроза здійснення терористичних дій караються позбавленням волі на строк до десяти років.

Стаття 129. Погроза вбивством, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення цієї погрози, – карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

Стаття 259. Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності караються позбавленням волі на строк до семи років.

На жаль, не всіх лякає перспектива кримінальної відповідальності, бажаючих «погратися у тероризм» не зменшується. Недавній приклад заслуговує на особливу увагу.

29 квітня ц.р. близько 22 години до Євпаторійського міського управління ГУМВС України зателефонував невідомий. Він повідомив, що в одному з приватних будинків на вулиці Халтуріна закладено бомбу, та поклав слухавку.

Співробітники МВС та СБУ почали негайну перевірку отриманої інформації. Були поінформовані всі відповідні відомства, почалася термінова евакуація мешканців району.

Ретельне обстеження території саперами не виявило небезпечних предметів. Повідомлення про мінування виявилося хибним. На щастя, життю людей нічого не загрожувало.

У результаті комплексу спільних заходів оперативники СБУ та МВС встановили особу «телефонного терориста». Ним виявився 34-річний мешканець Російської Федерації. За його словами, того дня він пішов на побачення до знайомої. Але зустріч не відбулася, – дівчина відмовилася відкривати двері гостю, який був напідпитку. Чоловік вирішив «помститися» та не вигадав нічого розумнішого, ніж подзвонити до міліції та повідомити про замінування будинку примхливої дівчини.

Відносно «телефонного терориста» порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 259 КК України «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення або пошкодження об’єктів власності», що спричинили тяжкі наслідки. Зловмисникові загрожує позбавлення волі терміном до п’яти років. Крім того, йому доведеться відшкодувати всі матеріальні збитки, пов’язані з нейтралізацією можливих наслідків вибуху, сума яких складає понад 60 тисяч гривень.

Судова практика свідчить про застосування до «жартівників» максимальних санкцій. Той, хто сподівається відбутися формальним штрафом, дуже дивується, отримуючи реальний термін ув’язнення.

Варто згадати хоча б торішній випадок із тридцятирічним громадянином Туреччини, який «замінував» літак «Турецьких авіаліній». Оперативники спецслужби відшукали його протягом доби. Зараз «винахідливий» турок відбуває покарання в одному з місць позбавлення волі.

До відповідальності притягнуто також двох громадян Російської Федерації, що розважали себе минулого року повідомленнями про мінування  різних об’єктів та здійснення терористичних актів. Перший регулярно дзвонив правоохоронцям та повідомляв про закладену вибухівку. Другий  пішов далі – цілеспрямовано та методично погрожував розправою колишньому президентові та прем’єр-міністрові РФ, відправляючи листи з погрозами на офіційні сайти державних установ й навіть на поштову скриньку ФСБ Росії.

Кримське місцеперебування та анонімність не врятували від заслуженого покарання ані того, ані іншого. Співробітники СБУ спільно з МВС відшукали «терористів» за кілька днів. Це зайвий раз свідчить про те, що відпрацьований механізм дозволяє спецслужбам виявляти зловмисників у стислий термін.

Проте перевірки анонімних повідомлень забирають багато часу. У відповідних заходах беруть участь представники майже всіх правоохоронних органів та відомств, що завдає значних матеріальних збитків та дестабілізує обстановку в регіоні. Отже, анонімам доводиться не лише відповідати перед законом, але і в обов’язковому порядку відшкодовувати витрати, що їх зазнала держава. А це – досить значні суми.

Не абияку суму доведеться виплатити черговому «телефонному терористові, внаслідок дзвінка якого 9 травня ц.р. зупинилися потяги на залізничному вокзалі Сімферополя. Невідомий зателефонував до чергової частини кримського главку СБУ та повідомив про вибухівку, яку нібито закладено до двох вагонів потягу “Сімферополь-Київ”. Його особу встановлено. Незабаром над ним відбудеться суд.

А ось ялтинцю, що “замінував” готель “Ореанда” 18 січня, Ялтинський міський суд вирок вже виніс. Чоловік святкував у ресторані готелю свій день народження і добряче «перебрав». Коли персонал готелю запропонував йому звільнити приміщення, він подзвонив до міліції й повідомив, що має при собі гранату та збирається її підірвати. Персонал і постояльці величезного готелю були терміново евакуйовані. Ніякої гранати в  іменинника, звичайно, не було, а «розвага» перетворилася на звинувачення за ч. 1 ст. 259 КК України й штрафом у розмірі 17 тисяч гривень.

Аналогічне звинувачення було пред’явлене мешканцю села Чорноморське. 12 травня він зателефонував знайомому й повідомив про вибухівку у будівлі Чорноморської райдержадміністрації. Зловмисника знайшли вже за 2 години.

Діти теж люблять пограти у «терористів». Досить часто вони «мінують» школи та інші учбові заклади. 18 травня від «жартів» анонімного абонента постраждав Автотранспортний ліцей у Сімферополі. «Ліцей заміновано, приємного польоту!» – почув у слухавці директор. Через декілька годин «терорист», 12-річний мешканець сіла Кам’янка, розповідав правоохоронцям, що просто вирішив розіграти адміністрацію ліцею. Дитяча «витівка» коштуватиме матері хулігана дуже дорого, близько 20 тис. грн., – адже вона, як і всі  батьки, мала роз’яснити дитині серйозність наслідків таких жартів.

Отже, якщо у вас виникла ідея підняти слухавку та «розіграти» правоохоронців повідомленням про мінування, будьте впевнені, що вас обов’язково знайдуть та притягнуть до відповідальності. Необдуманий «жарт» позбавить свободи мінімум на декілька років.

Прес-центр СБ України

Як 400 школярів Тернопільщини поїхали на море

У Тернополі порушено кримінальну справу за фактом забруднення річки Серет