“Клініка Медікус”- на сторожі вашого здоров’я

Поділитися
Найпоширенішим захворюванням, яке розвивається у дитячому і шкільному віці, є міопія (короткозорість), причому зі збільшенням шкільного стажу кількість дітей із короткозорістю збільшується, а її ступінь зростає. Серед учнів початкових класів вже у 15% дітей лікарі діагностують короткозорість, а у 2/3 школярів виявляють ослаблення внутрішньоочного м’яза (слабкість акомодації), що є підгрунтям для формування короткозорості. Прогресування цього захворювання часто асоціюється з періодом активного росту та розвитку дитини і може призвести до тяжких незворотніх змін в оці та часткової втрати зору. До досягнення повноліття приблизно в 1/4 частини учнів через короткозорість обмежений вибір професій. Висока ускладнена міопія – одна з найчастіших причин інвалідності внаслідок захворювання очей. Тому в жодному випадку не можна нехтувати найменшими скаргами дитини на швидку втомлюваність при виконанні домашнього завдання чи занятті за комп’ютером, відчуття печії чи болю в очах, сльозотечу, нечіткість зображення при погляді вдалину. Особливого контролю вимагають діти з розладами вегетативно-нервової системи, захворюваннями шлунково-кишкового тракту та іншими хронічними хворобами, які підривають загальну опірність організму не лише до інфекції, а й до фізичних, у тому числі зорових навантажень.

 Сьогодні одностайною є думка офтальмологів щодо вирішального значення в походженні та розвитку короткозорості – ослаблення внутрішньоочного м’яза, пов’язаного з зоровою роботою на близькій відстані, особливо при несприятливих гігієнічних умовах (освітлення, положення за партою, статура, відстань до зошита).

Виявити у дитини слабкість внутрішнього (циліарного) м’яза можна лише після обстеження дитячим окулістом, який визначить величину резерву акомодації. Якщо резерв акомодації низький – нехай не заспокоює вас поки що висока, навіть 100% гострота зору, оскільки ослаблений м’яз недовго зможе забезпечувати чытке бачення, тим паче, пыд час навчального року. Посилити циліарний м’яз можна за допомогою спеціально розробленого методу тренування резервів акомодації, цілого комплексу загальних очних фізичних вправ, використання фізіотерапевтичних методів і стимулюючого впливу ряду медикаментів на це м’яз. Нехтування порадами лікарів та сподівання на зменшення зорового навантаження під час канікул не є виправданим. Часто, здавалося б, “відпочиле” око не має достатнього запасу акомодації, тому що перевтомлений внутрішноочний м’яз не може самостійно відновити свою силу, як і будь-який інший м’яз, не може розвинути сили без фізичних тренувань.

 У дітей з високим (90-100%) зором потрібно перевіряти резерв акомодації раз на рік.Найдоцільніше робити це під час канікул, щоб у разі потреби підтренувати очі дитини і підготувати їх до повноцінної зорової роботи. Школярі, в яких виявлено слабкість акомодації, повинні проходити огляд у дитячого окуліста не рідше 1-2 разів на рік, регулярно проходити курс тренувань внутрішньоочного м’яза, систематично займатися фізкультурою (в тому числі й спеціальними вправами для укріплення очних м’язів).

Окремої уваги заслуговує ще одна група ризику – користувачі ПК. Сьогодні комп’ютеризація охопила всі галузі нашого життя. Лави людей, які більшу частину робочого дня проводять за комп’ютером, невпинно зростають. На жаль, з часом не неодмінно позначається на їхньому здоров’ї. В першу чергу потерпають:

      – органи зору (комп’ютерний зоровий синдром);
      – м’язово-кісткова система (захворювання м’язів і суглобів кінцівок, а також хребта, внаслідок тривалого статичного положення, здавлювання нервів і судин із подальшим         тунельним синдромом; заніміння шиї, біль у плечах і попереку, поколювання в ногах);
       – нервова система (внаслідок інформаційного перевантаження);
       – шкіра (внасоідок негативної дії електростатичного поля моніторів);
       – репродуктивна функція у жінок.]

Помітивши будь-які ознаки погіршення стану свого здоров’я, не зволікайте, не сподівайтеся на самозцілення, а якмога швидше звертайтеся до лікарів. Іноді достатньо мінімальних зусиль, аби поліпшити стан свого здоров’я і повернутися до роботи повноцінним працівником.

Вискококваліфіковані спеціалісти лікувального центру “Клініка Медікус”, що вже кілька років успішно працює на теренах нашого міста, можуть не лише вчасно і точно діагностувати будь-яке захворювання, але й призначати ефективне лікування.

 Лікарі-офтальмологи проводять елементарне обстеження очей, визначення рефракції за допомогою сучасних рефрактометрів, підбір окулярів та контактних лінз, вимірювання внутрішньоочного тиску. Лікарі центру мікрохірургії ока проводять консультації та запис на операції з приводу катаракти, глаукоми, косоокості та інших хірургічних пластичних втручань на повіках.

  Також у клініці можна пройти обстеження та лікування у лікарів-гінекологів, косметологів, та дерматологів, ендокринологів, терапевтів, педіатрів. Комп’ютерна та найсучасніша ультразвукова діагностика дозволяють мінімізувати похибку в діагнозі, ефективно надати допомогу всім людям без винятку. Раннє виявлення хвороби дає можливість якісно поліпшити здоров’я – найцінніший дар у житті людини.

Обережно – кліщі!

Що найцікавішого за тиждень відбулось на Тернопільщині (підбірка від інтернет-газети “Про все”)