Міжнародна Амністія: ми не вважаємо Тимошенко в’язнем сумління

Поділитися

Безкарність злочинів та використання правосуддя у політичних цілях – головні нарікання міжнародних правозахисників. У звіті про стан прав людини у світі в 2012 році Міжнародна Амністія звинувачує українську владу в порушенні принципу верховенства права. Міжнародні правозахисники не оминули і головну політичну справу України – справу колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

Безкарність за вживання тортур Міжнародна Амністія вважає головною проблемою правоохоронної системи України. «У країні зберігалася атмосфера безкарності міліцейського свавілля. Цьому сприяли структурні недоліки правоохоронних органів: корупція, порушення, допущені при розслідуванні злочинів, учинених співробітниками міліції», – мовиться у звіті правозахисників.

Питання поводження з в’язнями постало і у випадку з українським в’язнем №1, колишнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко.

«Нас непокоять повідомлення про знущання з Юлії Тимошенко під час її голодування. Нас тішить, що зараз їй надає медичну допомогу лікар, якому вона може довіряти», – заявила керівник дослідницького відділу Міжнародної Амністії Нікола Дакворт.

Говорячи про Україну, вона сказала, що справу Тимошенко Міжнародна Амністія вважає політичною, і виступає за звільнення колишнього українського прем’єра.

«Ми вважаємо, що звинувачення є політично мотивованими. І що вони є лише проявом незгоди з політичними рішеннями, які вона ухвалила. І в цьому випадку, її долю мала вирішувати виборча урна, а не кримінальний суд», – сказала Нікола Дакворт. При цьому вона додала, що саме тому, що йдеться про політичну суперечку, Міжнародна Амністія не вважає Тимошенко в’язнем сумління.

«Ми не називаємо її «в’язнем сумління», бо вона була прем’єр-міністром і її роль – політична, а не та, яка випливає з якоїсь моральної позиції», – пояснила правозахисниця.

На загал, поведінка міліції викликає головні нарікання з боку міжнародних захисників. Представниця Міжнародної Амністія заявила, що спроби донести до української влади тезу про неприпустимість безкарності злочинів з боку міліції, впродовж років не мали успіху. І ця проблема має в Україні системний характер.

Як слабка надія на покращення…

В якості слабкої надії на покращення Нікола Дакворт зазначила обіцянку запровадити незалежний орган, який розглядатиме скарги на дії міліції. Але оскільки процес запровадження цього органу може розтягнутися на п’ять років, вона не передбачає швидких змін щодо поваги до прав людини в Україні і закликає владу прискорити позитивні зміни.

Щодо ситуації у світі, то ювілейний, 50 звіт про стан прав людини, який охоплює 155 країн, окреслює неоднозначну картину. Незважаючи на успіх у поваленні тиранії в північно-африканських країнах, більшість мешканців африканського континенту продовжують потерпати від репресій. А низка автократичних режимів у країнах колишнього Радянського Союзу зміцнили свою владу, придушуючи протести, заарештовуючи лідерів опозиції та змушуючи замовкнути інакомислячих, повідомляє Радіо Свобода

День Героїв у Тернополі

Після провалу Надала треба готуватись Турському. Зразок