Найкращому випускнику Тернопільщини – оплата навчання у вузі

Поділитися

Традиційно у розвинених країнах світу започатковують спеціальні програми, направлені на підтримку талановитої молоді, як головного інтелектуального ресурсу. Така підтримка є фактично внеском «у майбутнє», коли молоді спеціалісти починають працювати на економіку та культуру рідної країни і активно розвивати її потенціал. У рамках цієї підтримки доречно виділити стипендіальні програми, що проводяться на конкурсній основі. Їх метою є допомога учням в отриманні вищої освіти. Молодіжна політика України, як і в більшості країн Європи, була визнана одним із пріоритетних напрямків державної політики. В її основі – визнання того, що молодь активно долучається до розвитку країни. Тож пріоритет у підтримці молоді є логічним для будь-якої країни, що піклується про своє майбутнє.

Але не кожен талановитий школяр України сьогодні може дозволити собі вступити в обраний вищий навчальний заклад, щоб продовжувати освіту. Для того, щоб талановиті діти з малих міст та районів Тернопільщини отримали можливість потрапити до вищих навчальних закладів, фонд «Галичина-Волинь» започаткував районний конкурс «Найкращий випускник» серед випускників середніх загальноосвітніх шкіл. Цей конкурс має на меті заохочення кращих випускників районних шкіл у здобутті нових знань та підтримку найбільш відповідальних випускників у бажанні отримати вищу освіту.

За умовами конкурсу, учасниками можуть бути випускники середніх загальноосвітніх шкіл Кременецького, Ланівецького, Шумського, Збаразького районів Тернопільської області. Для участі у конкурсі, до районного відділу освіти РДА подають копію виписки оцінок до атестату про середню освіту, рішення Педагогічної ради школи про затвердження кандидатури та характеристику учня, завірену директором школи. Учасника визначає Педагогічна рада середньої школи, враховуючи рівень знань учня, участь у районних, обласних олімпіадах, активну життєву позицію та участь у позакласних заходах.

Конкурс «Найкращий випускник» проводиться в один етап. Після чого переможець, визначений шляхом голосування журі, що формується зі складу представників районного відділу освіти РДА, представників ЗМІ та громадських організацій, отримує грошову премію Фонду «Галичина-Волинь». Ця премія має цільове призначення. Вона розрахована на оплату навчання випускника у ВНЗ на контрактній основі, або стипендії у разі вступу у ВНЗ на бюджетне навчання.

Оприлюднення імені переможця та нагородження відбуваються у кінці навчального року, під час проведення свята «Останнього дзвоника».

За словами президента Фонду «Галичина-Волинь» Володимира Клименка, премія конкурсу «Найкращий випускник» має дати шанс талановитим українським школярам продовжувати освіту, щоб зробити свій внесок в майбутнє України. «Наразі українське суспільство потребує талановитої молоді, висококваліфікованих, освічених спеціалістів, науковців та творчих людей, що зможуть зробити свій внесок у розвиток та реформування потенціалу країни», – каже пан Клименко. «Нове покоління – особливе, воно більш самостійне, активне. Нинішня молодь інакше мислить, інакше розв’язує складні питання та задачі, зовсім по-іншому ставиться як до процесу навчання, так і до життя в цілому. Її активність може суттєво змінити економіку, науку, культуру України. В нашій країні сьогодні є багато дітей, що можуть стати інтелектуальною, науковою елітою. Ми підтримуємо випускників, даруємо їм майбутнє та можливість розвиватись, втілити свої мрії, стати тим, ким вони прагнуть бути. Впевнений, що це принесе користь і нашій країні».

Виходячи з практики багатьох держав світу, одним з ключових кроків у стратегії економічного та соціального оновлення є підготовка молодих висококваліфікованих кадрів у найкоротший термін. В свій час у ЄС експерти визначили бажану кількість у межах 700 тисяч молодих науковців. Вони мають стати стратегічним ресурсом Європи і вивести країни ЄС на новий рівень розвитку в найближчий час. На реалізацію цього проекту в ЄС витрачають значні кошти. До цього залучаються не тільки університети, але також науково-дослідницькі заклади, музеї , фонди. Активна підтримка молоді відрізняє також політику наших найближчих сусідів – Росії та Литви. Для України стипендіальні програми – необхідний крок на шляху розвитку освітянських проектів, що мають ту саму мету, близьку як для країн ЄС, так і для інших країн світу – забезпечити базу висококваліфікованих професіоналів, науковців та молодих спеціалістів для успішного майбутнього розвитку.

Ірина Северина

П’яниця дебоширив у лікарні

Життя на повну силу (відео)