Наливайченко вшанував пам’ять українських героїв у Бережанах

Поділитися

Громадсько-політичний діяч, екс-голова СБУ Валентин Наливайченко разом із сотнями громадських активістів та мешканців Бережан взяв участь у Хресній ході українського патріота, присвяченій Дню Героїв.

Учасники ходи на чолі зі священиками місцевих церков пройшли Бережанами від пам’ятника жертвам політичних репресій, поклали квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку, меморіальної дошки В’ячеславу Чорноволу та пам’ятника Степану Бандері. Також зупинилися біля каплиці жертвам сталінських репресій поблизу приміщення колишньої
бережанської тюрми, де вшанували пам’ять українських Героїв.
Завершилася хода біля братської могили полеглих за волю України.
Під час ходи Наливайченко передав місцевому осередку товариства Меморіал ім.Стуса архівні матеріали про Бережани, що зберігалися у електронному архіві Головного державного архіву СБУ. Це – проколи СБ ОУН, а також протоколи допитів підпільників НКВД-истами, звіти УПА про діяльність і ситуацію в терені.

Наливайченко подякував організаторам цього музею за збереження історії. <<Ці стіни пам’ятають багато – і зараз вони говорять до нас крізь десятиліття. Це – місце боротьби, місце страждань, і, нарешті –
місце перемоги пам’яті над забуттям>>, – сказав політик.

<<Правда про українську боротьбу була десятиліттями схована за печаткою <<секретно>>. Моя команда розсекретила архіви про національно-визвольну боротьбу. І тепер нікому не вдасться перекрутити чи замовчати правду>>, – підкреслив він.

<<Нації існують завдяки героям, котрі у важкий час зробили все, що від них залежало. І сьогоднішнє свято, Свято Героїв нагадує нам про їхню боротьбу і кладе відповідальність за Україну на наші плечі>>, – впевнений Наливайченко.

Крім того, у неділю він зустрівся з учасниками молодіжного походу <<Стежками Бандери>> – мандрівки по місцях, де 1932 р. побував С. Бандера.

Звертаючись до молоді, він сказав: <<Похід – це невелика модель кожної справи, він перевіряє нас на дисципліну, на витривалість, на увагу. Похід дає нам розуміння того, як ми можемо розраховувати на друзів, виявляє лідера>>.

<<Такий шлях навчить вас розрахувати сили, оцінити складності і загрози, визначити ресурси, обрати правильну команду>>, – наголосив Наливайченко.

Політик закликав молодь іти разом шляхами героїв, щоб вийти на українську вершину у майбутньому.

Як тернопільські моделі та білизна “Ажуру” ледь не завадили фіналісту “Голосу країни” Назару Савко вийти на сцену (відео)

Обережно – кліщі!