Наливайченко взяв участь у прес-конференції з приводу захисту Почаївської Лаври

Поділитися

 

Діюча влада запозичила один з більшовицьких методів знищення української церкви. Так під час прес-конференції у Тернопопліпрокоментував громадсько-політичний діяч Валентин Наливайченко прагнення представників Партії регіонів та її сателітів дозволити приватизацію Почаївської Лаври.

«Внісши на розгляд Верховної Ради законопроект №9690, Партія регіонів та комуністи, фактично, вчинили те, з чого починав діяти більшовицький окупант на території України – з того, що нищив українські церкви, – заявив Наливайченко.

Відтак, політик наголосив на необхідності захисту українських святинь. А для цього, на переконання Наливайченка, потрібно прийняти закон, який би забороняв приватизацію об’єктів духовної спадщини українського народу.

«Потрібен законопроект, який мав би заборонити приватизацію Почаївської Лаври за будь-яких умов», – сказав політик.

Відзначимо, що на даний момент представниками руху «Українські святині – українському народові» зібрано більше ста тисяч підписів під зверненням про відкликання законопроекту №9690. Таку ж вимогу підтримали і представники громади на слуханнях, що відбулися у Почаєві та Кременці. Відтак, відповідне звернення до президента, прем’єр-міністра та голови Верховної Ради прийняла і Тернопільська обласна рада.

Наступним кроком, переконаний Валентин Наливайченко,має бути звернення від українського уряду до ЮНЕСКО з проханням надати Лаврі статус об’єкта всесвітньої культурної спадщини. Політик відзначив, що це дозволить зберегти святиню та дасть змогу залучити додаткове фінансування з фонду підтримки об’єктів світової культурної спадщини.

«Спільно з громадськістю, депутатами обласної ради ми направили звернення генеральному секретарю ЮНЕСКО й заручилисяйого підтримкою. Це означає, що захист Почаївської Лаври надалі мав би відбуватися за активної позиції громади: збір підписів, масові акції, підтримка депутатів всіх рівнів, в тому числі Тернопільської обласної, а далі – і Верховної ради. Наступний крок – це продовження роботи на міжнародному рівні зметою отримання широкоїпідтримки позиції української громадськості щодо захисту святині», – сказав він.

Наливайченко також повідомив, що має намір звернутися на підтримку такої ініціативи до президентів країн Великої сімки на саміті, який відбудеться 18 травня в Чикаго.

«Ми спільно відпрацюємо і я доповімо про реакцію і подальші кроки президентів країн Великої сімки», – запевнив політик.

Як зазначив з цього приводу депутат обласної ради Степан Барна, проект звернення сесії облради до керівництва країни з проханням про включення Лаври в перелік ЮНЕСКО уже зареєстрований. Він також повідомив про намір ініціювати аналогічні звернення місцевих рад Тернопільщини усіх рівнів.

Представник УГКЦ – отець Віталій Козакнаголосив на тому,що включення святині до списку споруд, якими опікується ЮНЕСКО, припинить спекуляції навколо питання власності Лаври. На думку священика УПЦ КП Романа Лугового, Почаївську Лавру вдасться врятувати, об’єднавши зусиллями церкви, громадськості та патріотичних політиків.

 

Заставний розкаже

„Село моє” випустило диск