Рейтинги партій на виборах Верховної Ради: травень 2012

Поділитися

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку травня 2012 року, то 34% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 34% – скоріше взяли б участь. Найвищий рівень мобілізації фіксується на Заході, найнижчий – на Півдні, Сході та Донбасі країни. Найвищий рівень мобілізації серед прихильників Батьківщини, Свободи, Партії регіонів та КПУ.

 

РЕЗУЛЬТАТИ:

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку травня 2012 року перемогу здобув би спільний список партій Батьківщина та Фронт змін. Так, 25,6% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за єдиний список Батьківщини та Фронту змін, 22% – за Партію регіонів, 9,2% – за партію УДАР В.Кличка, 7,6% – за Комуністичну партію, 4,4% – за Свободу. Ще 3,8% виборців підтримали б партію Н.Королевської «Україна – Вперед!», 2,4% – Громадянську позицію. Решта партій – понад 6%, не визначились – 19%.

ТЕНДЕНЦІЇ:

  • За останні два місяці зменшилась готовність громадян брати участь у виборах. Зокрема, число опитаних, які однозначно взяли би участь у парламентських виборах, скоротилося з 45% до 34%.  Також після об’єднання партій  Батьківщина та Фронт змін дещо зросла кількість невизначених (з 17,7 до 19%).
  • Найбільших втрат зазнали партії Батьківщина та Фронт змін, сукупний рейтинг яких з лютого зменшився з 30 до 25,6%. Більші втрати відбулися по лінії Батьківщини, в першу чергу, на користь партії Н.Королевської «Україна – Вперед!», рейтинг якої зріс з 1 до 3,8%.
  • Рейтинг Партії регіонів за останні два місяці практично не змінився.
  • Також додав УДАР – з 7,2 до 9,2%, в результаті чого посів третю позицію у рейтингу. Випередивши КПУ. Позиції самих комуністів залишаються стабільними, при цьому демонструють незначні тенденції до росту.
  • Вже традиційну стабільність демонструє партія Свобода, рейтинг якої протягом останніх півроку не опускався нижче 4% і не виростав вище 5%.

 

 

 

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 5 – 14 травня 2012 р.

 

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

На Тернопільщині прокуратура відреагувала на факт невиплати зарплати працівникам у розмірі майже чверть мільйона гривень

Молодь “Фронту змін” відзначить День героїв