Рейтинги політиків на виборах Президента: травень 2012

Поділитися

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори Президента України відбувалися на початку травня 2012, то лише 35% опитаних однозначно взяли б у них участь, ще 38% скоріше взяли б участь.

Якби вибори Президента України відбувалися на початку травня 2012 року, 21,9% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за В.Януковича, 16% – за Ю.Тимошенко, 9,6% – за А.Яценюка, 8,8% – за В.Кличка, 6,9% – за П.Симоненка, 4,1% – за Н.Королевську, 3,6% – за О.Тягнибока, 2,7% – за А.Гриценка, 2,5% – за С.Тігіпка, 0,8% – за В.Литвина. Інших кандидатів підтримали 2,7%, не підтримали б жодного – 3,7%, не визначились – 16,8%.

ТЕНДЕНЦІЇ:

Порівняно з березнем зменшилась готовність громадян брати участь у виборах. Зокрема, число опитаних, які однозначно взяли би участь у президентських виборах, скоротилося з 45% до 35%.

За два останніх місяці найбільш відчутно знизився рейтинг Ю.Тимошенко (з 19,8 до 16%), що супроводжувалося зростанням підтримки Н.Королевської (з 1,4 до 4,1%). Остання випередила у рейтингу С.Тігіпка, О.Тягнибока та А.Гриценка.

Незначне падіння показників А.Яценюка супроводжувалось аналогічним ростом з боку В.Кличка.

Рейтинг В.Януковича за останні кілька місяців практично не змінився, проте порівняно з груднем минулого року він дещо зріс (з 18,9 до 21,9%). На тлі падіння показників лідера Батьківщини, розрив між Ю.Тимошенко і В.Януковичем виріс на користь останнього.

Стабільні позиції демонструє О.Тягнибок, рейтинг якого традиційно дещо нижче рейтингу партії Свобода. Також стабільні показники має П.Симоненко, який також поступається рейтингу Комуністичної партії.

 

 

 

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 5 – 14 травня 2012 р.

 

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

На Тернопільщині за корупцію оштрафовано дільничного інспектора

Центр комунікацій матиме віп-гостей зі столиці