В Івано-Франківську та Тернополі провели День пам’яті жертв Другої світової війни

Поділитися

8 травня 2012 року у рамках Акції пам’яті жертв Другої світової війни з ініціативи Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» та співорганізатора ТУСК «Обнова» в церкві Різдва Христового в Івано-Франківську відбувся перегляд та обговорення фільму «Три історії Галичини».

На представленні фільму були: Владика Софрон (Мудрий), Єпископ-емерит Івано-Франківської архиєпархії, полковник Ігор Гук, заступник Спілки офіцерів України, Іван Плагіцький, учасник бойових дій ОУН-УПА, Товариство студентів-католиків «Обнова», семінаристи Івано-Франківської духовної семінарії.

На початку перегляду Владика Софрон поблагословив і звернувся із словом до присутніх про взаємоповагу і толерантність одне до одного. Єпископ наголосив, що ми всі є творіння Божі, незалежно від того, де ми проживаємо, якої держави ми є мешканці, яку сповідуємо релігію, ми повинні пам’ятати, ким ми є і більше ніколи не повторювати трагічних подій, що забрали не одне людське життя.

З окремим словом звернувся до присутніх також референт Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»  Олександр Дирів, семінарист Івано-Франківської духовної семінарії. Він ознайомив слухачів з метою та проблематикою ініціативи проведення акції «День пам’яті».

Своє повчальне слово сказав представник ОУН-УПА пан Палагіцький. Розповів, як він малим хлопцем допомагав повстанцям у вивідуванні інформації про перебування ворогів, під час розвідки був підстрілений, але вижив. Він наголосив, що ми повинні бути вдячні тим людям, які були готові покласти своє життя заради ближнього.

Відтак, під час обговорення, піднімалися питання, пов’язані із подіями 40-х років минулого століття.

«Сила любові і сила людського духу знаходять особливе відображення у християнстві і завжди яскраво промовляють до людських сердець. Саме тому ініціатива Комісії УГКЦ “Справедливість і мир” спрямована також на ті моменти людського життя, які із плином часу залишаються все ж актуальними», – зазначали організатори.

«Три історії Галичини» – триптих про людяність серед безодні пекла, переглянули також і в Тернополі. У вівторок, 8 травня в місцевій «Обнові» у рамках Акції пам’яті для вшанування загиблих та примирення людей, поколінь і народів, яку проводить сьомий рік поспіль Комісія УГКЦ «Справедливість і мир», відбувся семінар.

Акція «День пам’яті» покликана залучити щонайбільшу кількість свідомих громадян України, а особливо молодь, щоб перемістити у свідомості українців акцент з «перемоги» чи «поразки» до «пам’яті», яка відкриває шлях до примирення та злагоди поміж людей, поколінь та народів, навіть тих, що різняться за своїми зовнішніми та внутрішніми ознаками.

 

Секретаріат Комісії УГКЦ «Справедливість і мир»

В обласній бібліотеці нині вечір

Тернополяни – срібні призери Національного Кубку шкільного футболу ЄВРО – 2012