Зарплата найманим працівника – вище законодавчо встановленого рівня

Поділитися

 Я обрав спрощену систему оподаткування (виготовлення реклами), а син, який буде реалізовувати продукти та алкогольні напої, – буде оподатковуватись на загальній системі – від отриманого доходу. Нас цікавить, чи є обмеження в кількості найманих працівників, які будуть залучені до виконання робіт у моїй діяльності і  діяльності  сина?  Чи треба за них доплачувати єдиний податок?

Відповідає начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ Василь Ілліч Карпа:

Згідно з чинним законодавством фізична особа – підприємець може працювати на загальній або на спрощеній системі оподаткування. Кількість найманих працівників, які працюють у підприємця, є одним із чинників, що визначає можливість ведення ним підприємницької діяльності на бажаній системі оподаткування.

Відразу зауважу, що для підприємців – загальносистемників обмежень щодо кількості найманих працівників чинне законодавство, в тому числі і Податковий кодекс України, не передбачає, тому вони можуть використовувати працю стількох працівників, скільки потрібно.

Оскільки, Ви не зазначили яку групу єдиного податку обрали, зазначу, що платникам першої групи не можна використовувати найману працю, для другої групи дозволено використовувати не більше 10 осіб, а для третьої  – не більше 20 осіб одночасно. При розрахунку загальної кількості осіб, що перебувають у трудових відносинах із підприємцем – єдинником, наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею встановленого законодавством віку, не враховуються. Також,  починаючи з нового року, підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, не здійснюють доплату єдиного податку за найманих працівників та не отримують на таких осіб в податковому органі довідки про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку. На Вас, як на роботодавця, покладається забезпечення найманим працівникам усіх передбачених соціальних гарантій, в тому числі – обов’язок щодо виплати заробітної плати не нижче мінімального розміру, утримання податку на доходи фізичних осіб та   перерахування  його до бюджету.

До адмінвідповідальності притягнуто 3 податківців

Чим порадує тернополян обласний театр в червні?