Понад тридцять тисяч гривень молодик вишахраював у жертв

Поділитися

У поле зору теребовлянських правоохоронців потрапив 20-річний місцевий пройдисвіт. Молодик настільки спритно вводив в оману людей, що одну з жертв обібрав на двадцять дев’ять тисяч гривень, а в іншої позичив і не повернув чотири тисячі. Зараз підозрюваний у шахрайстві перебуває під слідством.
…Від народження йому лише двадцять, а недоброї слави вистачило б на вік бувалої людини. Як розповідають теребовлянські міліціонери, «золоті верби» за молодим чоловіком росли рясно. То в подружки ноутбук візьме і здасть в ломбард, то сусідів обкраде. Та цього разу ні домовленостями, ні умовним покаранням, мабуть, не обійдеться. Адже раніше судимому теребовлянцю інкримінують частину другу статті 190 Кримінального кодексу України. А в переліку мір покарання – реальний термін – позбавлення волі на три роки.
Першим, хто звернувся зі скаргою на пройдисвіта став п’ятдесятирічний житель райцентру. Чоловік, по суті, був маріонеткою в руках шахрая, через свою необізнаність в кредитних справах. Адже за пляшку горілки і декілька гривень робив усе, що просив його молодик.
Чоловіки познайомилися на роботі – обоє працювали на території колишньої військової частини охоронцями. Зрозуміло, що проводити разом добові чергування і не знайти спільної мови – неможливо. Але, як не банально, двадцятирічного і п’ятдесятирічного чоловіків звела оковита. Одного разу під час розпивання спиртного молодший поскаржився старшому на безгрошів’я, мовляв, ціла купа проблем, а грошей, аби їх вирішити, катма. Чи то від співчуття, чи, може від хмелю, але теребовлянець простягнув молодикові кредитну картку, сказав пін-код і дозволив зняти декілька гривень. Вдячний боржник того ж дня картку повернув, ще й пляшку поставив. От тільки не зізнався, що зняв усе, що там було, – майже три тисячі гривень.
Через деякий час пройдисвіт знову завів стару пісню про негаразди. Але цього разу попросив товариша поїхати з ним до обласного центру. Чоловік трохи ніяковів перед камерою, якою його знімала банківський працівник, перепитував у молодика, що відбувається, та той лише заспокоював, мовляв, так треба. Результатом поїздки став плазмовий телевізор вартістю майже шість тисяч гривень. Що апаратура взята у кредит, оформлений на ім’я 50-річного теребовлянця, зловмисник потрудився пояснити, зате віддячив послушному товаришеві сотнею гривень та пляшкою.
Апетит пройдисвіта ріс, а жертва ні про що не здогадувалася. Тож наступним місцем кредитування була фірма з виготовлення вікон. Теребовлянець став «замовником» дванадцяти пластикових шиб вартістю двадцять тисяч гривень, хоча, почувши ненароком про це, став заперечувати, мовляв, навіщо мені стільки. Тоді молодик заспокоїв товариша, пообіцявши, що вони заберуть тільки гроші. Так і сталося. От тільки усі гривні опинилися в кишені пройдисвіта, а довірливому чоловікові зайшлася пляшка оковитої.
Хтозна, скільки б ще дурив зловмисник товариша, якби останнього не почали турбувати кредитори. З’ясовувати, чому чоловік не відає про свої борги, банківські працівники не стали, вони вимагали повернення коштів. Теребовлянець звернувся до молодика, та той, що називається, вмив руки.
Зрозуміти ситуацію, у яку потрапив, чоловік зумів, лише тоді, коли звернувся за допомогою до співробітників міліції. Там потерпілому пояснили, що означали його поїздки-походи до банківських установ, куди поділися гроші з кредитки і чому його знімали на камеру.
Правоохоронці вжили усіх заходів, аби затримати підозрюваного. Під час розслідування з’ясувалося, що жертвою пройдисвіта став не лише теребовлянець, а й 22-річна жителька Гусятинщини. Дівчині зловмисник теж наплів про свої нещастя і та дала йому в борг чотири тисячі гривень. В заставу взяла золотий ланцюжок. Та коли міліціонери попросили дівчину показати ювелірну прикрасу, то експертиза показала, що це звичайна біжутерія.
Як розповів начальник карного розшуку Теребовлянського райвідділу внутрішніх справ Петро Чиряк, щодо підозрюваного, як міру запобіжного заходу, обрана підписка про невиїзд. Оперативники також з’ясовують, чи ще хтось не потерпів від спритного шахрая.

Уся правда про Євро!

Тернопільський міський відділ внутрішніх справ розшукує Ходаковського Зигмунда