Про 43 сесію із журналістами спілкувався голова облради Олексій Кайда

Поділитися

Голова обласної ради Олексій Кайда дав пресову конференцію для журналістів місцевих та загальноукраїнських ЗМІ. Йшлося про підсумки четвертого пленарного засідання 43 сесії обласної ради. Очільник облради розповів про перебіг сесії, прийняті рішення та внесені зміни до обласного бюджету.

«Четверте пленарне засідання 43 сесії  було досить результативним та плідним, – підкреслив Олексій Кайда. – Обласна рада дала чітку та принципову оцінку прийняттю Верховною Радою України у першому читанні провокаційного законопроекту Ківалова-Колесніченка “Про засади державної мовної політики”. Депутати прийняли звернення до Верховної Ради України до Президента України, у якому йдеться: «Наполягаємо, що конституційний статус української мови як єдиної державної не може бути предметом жодних спекуляцій. Тому, вболіваючи за материнську мову, висловлюючи волю, настрої та патріотичні почуття громади Тернопільщини, вимагаємо від вищого законодавчого органу нашої держави – Верховної Ради України – не допустити прийняття в цілому законопроекту Ківалова-Колесніченка “Про засади державної мовної політики” як закону».

Голова обласної ради звернув увагу журналістів на те, що сесія проголосувала за значну кількість програм – «Обласну програму подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2012-2015 роки», «Програму зайнятості населення Тернопільської області на 2012-2014 роки», внесла зміни і доповнень до обласної програми “Ветеран” на 2010-2014 роки у новій редакції». Близько 15 підприємств отримали дозволи на розробку надр, сесія підтримала прохання сільських громад на зміну меж населених пунктів.

«Ці та інші питання,- як сказав Олексій Кайда, – направлені на вирішення проблем господарського життя краю. Разом з тим не пройшло питання «Про перелік об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг, що належать до комунальної власності, видатки на які у 2012 році будуть проводитися за рахунок надходжень до обласного бюджету від податку збору за першу реєстрацію транспортного засобу». Причиною, що на будівництво доріг не поступило 5,7 мільйона гривенль, стало те, що постійна депутатська комісія вимагала направити ці кошти на завершення вже розпочатого у попередні роки будівництва доріг. Натомість ОДА надала пропозиції щодо направлення даних коштів на нові будівництва. Для усіх зрозуміло, що прокладати нові дороги, які практично не мають шансів бути завершені у поточному році, забуваючи за вже розпочаті, – вкрай безгосподарно. Особливо з огляду наявності надзвичайно мізерних коштів».

Очільник облради наголосив:«Переконаний, що депутати зробили правильний висновок, не перерозподіливши майже 12 мільйонів гривень, які надійшли з державного бюджету на так званих тимчасових соціальних працівників, які мали б працювати в кожному районі. Більшість депутатів переконані, що ці соцпрацівники за державний кошт будуть виконувати роль агітаторів від партії влади. Зарплата їм передбачена приблизно на тисячу гривень вища за ту, яку мають люди, які постійно працюють у соціальній сфері».

Олексій Кайда також окреслив ситуацію навколо звіту облдержадміністрації про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Тернопілля за минулий рік та прийняття програми на 2012 рік. Зокрема, однією із причин перенесення розгляду програми на поточний рік стало те, що до теперішнього часу немає подання переліку об’єктів, на яких підуть отримані 15 мільйонів державної субвенції (відповідно до закону цей перелік має затверджувати обласна рада). Так само як і згідно із закону звітувати про виконання такої ж програми за попередній рік повинен  голова ОДА.

Не залишили поза увагою журналісти і питання введення нових депутатів, яке не вирішується обласною виборчою комісією уже півтора роки. «Усі судові справи депутати виграли. І цей випадок – яскравий приклад того, як у нас виконуються рішення судів, коли вони не на руку провладним силам. Виявляється, у нас є ще одна наднедоторкана особа – голова ОВК, якого не можуть змусити зібрати засідання комісії ні рішення судів, ні судові виконавці, ні правоохоронні органи. Самоусунулася від вирішення  питання і ЦВК. Висновки, думаю, журналісти зроблять самостійно», – резюмував Олексій Кайда.

Хто виграє телевізор з Євро – 2012?

Збірні України та Англії вийдуть на поле у жалобних пов’язках