Тернопільські лісівники шукають шляхи заощадження енергоресурсів

Поділитися

Споконвіку людина намагалася якнаймаксимальніше використати те, що дала нам природа. Проте, користуючись природними ресурсами в більшості випадків неощадливо, не задумувалась над тим, наскільки їх вистачить для майбутніх поколінь. Наразі питання економності ставлять перед собою всі – від простих мешканців до підприємств, які шукають різних шляхів, аби зекономити на енергоносіях, забезпечивши зменшення собівартості продукції і вдосконаливши повний цикл виробництва на підприємстві.

На нещодавній колегії у Тернопільському обласному управлінні лісового та мисливського господарства підсумовували господарську діяльність всіх державних підприємств, підпорядкованих управлінню за осінньо-зимовий період 2011-2012 років та підготовку до наступного зимового періоду.

Як сказав головний спеціаліст відділу технічної політики та промислової діяльності Василь Заблоцький, аналіз використання паливно-енергетичних ресурсів засвідчує, що обсяг фактично використаних енергоносіїв у цілому по управлінні збільшився на 3 відсотки. Лісгоспи минулого зимового періоду зменшили використання електроенергії на 20 відсотків. Не суттєво збільшилося й використання газу – якщо минулого зимового періоду використано 39 тис. кубометрів, то за період 2011-12 років – 41,9 тис. куб. м. Найбільше ж газу вдалося зекономити завдяки переходу опалення котлів з газу на дрова в Бучацькому та Тернопільському лісгоспах. Економія становила відповідно 45 і 24 відсотки. Враховуючи це, директорам держпідприємств рекомендовано подальший перехід з газових котлів на дров’яні.

На заправки було використано 143 тис. кубів газу, що практично не перевищує минулі показники.

Станом на 1 червня 2012 року всього на підприємствах лісового господарства працює 45 котлів, з яких на дровах і твердому паливі працює 27 котлів, що в відсотковому еквіваленті становить 66 відсотків, 16 – на природному паливі, з яких 4 котли не використовується. Протягом наступного періоду 2012-2013 років у підприємствах планується перевести ще 2 котли на тверде паливо, що дозволить фактично зекономити використання газу ще на 35 тисяч кубометрів.

Якщо використання паливно-мастильних матеріалів в цілому по галузі зменшилося на 10 відсотків – мається на увазі IV квартал 2011 року і І квартал 2012-го, то по управлінні збільшилося на 4 відсотки. Використано 460 тонн (минулого періоду – 442 тонни). По Бережанському лісомисливському господарстві відбулося зменшення використання бензину та дизпалива на 19%, Бучацькому – на 9%, Кременецькому ЛГ – на 4%, у Тернопільському та Чортківському лісгоспах зросло відповідно на 14 та 25 відсотків.

Було вирішено в подальшому більше використовувати найманий транспорт для відвантаження заготовленої деревини, аби суттєво зменшити витрати на бензин та дизельне пальне.

Прес-служба Тернопільського

обласного управління ЛМГ

 

Наливайченко заявляє,що завжди був в об’єднаній опозиціі

Німеччина -Греція: 4-2 (відеоогляд)