Проти герпесу справді ефективними є не дорогі ліки, а елементарні правила гігієни

Поділитися

На сьогоднішній день не існує медичних препаратів, що на 100% гарантують повне одужання від герпесу, хоча у світі проводяться випробування вакцини, антивірусної терапії і стимуляторів імунної системи. За останні декілька років було вивчено понад тридцять препаратів для лікування герпесу, однак в клінічних випробуваннях вони виявились неефективними. Сьогодні фахівці поліклініки Медікус продовжують розповідати про особливості найпоширенішої в світі інфекції – герпес.

Натомість справді ефективними виявляються основні правила: тримати виразки сухими і чистими. При першому приступі генітального герпесу лікар може виписати антивірусний препарат ацикловір (торгова марка «Зовіракс»). Ацикловір знімає біль і скорочує період розповсюдження вірусу (коли він заразний). Більшість з досліджень переконують, що при пероральному застосуванні ацикловіру можна попередити рецидиви.

Інший багатообіцяючий експериментальний спосіб лікування пропонує використовувати лазерне випромінювання – спрямоване на виразки упродовж перших двох діб від початку захворювання, може попередити рецидиви. Цей метод також ефективний для жінок, у яких вже були випадки рецидивування герпетичної інфекції.

При першій появі виразок необхідно приймати 3-5 разів у день сидячу ванну, додавши до води харчової соди. Весь інший час виразки повинні бути сухими і чистими. Виразки найшвидше гояться на повітрі, тому необхідно носити тільки бавовняну білизну. У випадку болючого сечовипускання краще це робити стоячи або лежачи у ванні, сприскуючи статеві органи водою. Коли виразки тріскають, необхідно використовувати підсушуючі препарати, найбільш доступним у домашніх умовах є перекис водню. Для зняття болю можна застосовувати аспірин.

Багато фахівців вважають, що пропоновані методи альтернативної медицини є досить діючими при герпетичній інфекції, а саме:

1) ехінацея колюча, рослина, що очищує кров. Таблетки, які містять цю речовину, можна застосовувати по 2 одиниці кожні три години, або робити настій і застосовувати на 1 ч. л. кожні 2 години упродовж 3-4 днів, або заварити лікувальний чай (по 4 склянки в день);

2) щоденне застосування вітаміну С по 2 мг в день;

3) лізин, амінова кислота, яка пригнічує перші ознаки захворювання, при припиненні використання якої захворювання може знову виникнути. Рекомендовано приймати від 750 до 1000 мг у день до моменту, поки не щезнуть виразки. Після цього ще упродовж 5-7днів – по 500 мг у день. Є припущення, що даний препарат протидіє аргеніну, речовині, яка стимулює розвиток герпетичної інфекції і яка міститься в горіхах, какао, шоколаді. Тому при лікуванні герпесу необхідно хоча б на деякий час відмовитися від цих продуктів;

4) щоденне вживання цинку по 50-60 мг;

5) виноградна шкірка, яка має противірусну дію. Є припущення, що для лікування герпетичної інфекції в харчовий раціон бажано включати виноград темних сортів.

Продовження у наступному номері газети.

Матеріал підготувала лікар акушер-гінеколог вищої категорії Поліклініки Медікус канд. медичних наук, доцент Світлана Лукащук-Федик

За детальнішою інформацією звертайтеся за адресою: Поліклініка Медікус, головний лікар – лікар вищої категорії, кандидат медичних наук Швед А.М. м. Тернопіль, вул. Живова, 28, запис проводиться за тел.: (0352) 52-57-57,40-05.

У Тернополі відбудеться прес-конференція з приводу політичного тиску

Скільки коштує сусідська допомога