Рух Чесно завершив аналіз доброчесності народних депутатів

Поділитися
Понад 150 організацій-учасників Громадянського руху ЧЕСНО публічно заявили про завершення перевірки народних депутатів України на відповідність 6-ти критеріям “доброчесності” та запропонували кожному народному депутатові ознайомитися з результатами перевірки напередодні їхнього офіційного оприлюднення.
Про це йдеться в публічному зверненні активістів до чинних парламентарів.
Моніторинг, здійснений аналітико-юридчною командою на чолі з Комітетом Виборів України, мав на меті перевірити, чи відповідають чинні народні депутати очікуванням та вимогам громадян. Зокрема, аналітики перевірили, як народні обранці виконують свої прямі професійні обов’язки – персонально голосують, відвідують засідання парламенту та працюють у комітетах Верховної Ради.

Окрему увагу аналітики руху приділили фінансовій прозорості депутатів – чи оприлюднив він свою декларацію про доходи за 2011 рік, чесності – чи співпадає стиль життя народного обранця зі статками, які він задекларував, та добропорядності – чи не порушував він права та свободи людини, не замішаний у корупційних схемах, хабарництві, інших протиправних діяннях тощо.
Перевірка на відповідність критеріям відбувалася на основі інформації з відкритих джерел за спеціально розробленою методологією, яку ініціатори ЧЕСНО оприлюднили ще на самому початку кампанії (ознайомитися можна на сайті http://chesno.org/static/19_01_2012_Chesno%20Metodology.pdf).
Моніторинг 450 депутатів – лише початок громадського аудиту, який здійснює ЧЕСНО по всій Україні. Другим етапом стане перевірка близько 1500 кандидатів, які будуть брати участь у парламентських виборах. Їхня доброчесність буде вимірюватися за 4 критеріями: незмінність політичної позиції, прозорість задекларованих доходів, непричетність до корупції, порушень прав та свобод людей. З результатам нашої перевірки ми підемо прямо до виборців, адже майданчики ЧЕСНО існують практично по всій Україні.” – коментує Світлана Заліщук, одна з учасників руху ЧЕСНО.

За даними соціологічного дослідження, проведеного Фондом “Демократичні Ініціативи” у березні-квітні поточного року, 64% населення не проголосують за кандидата, про якого знатимуть, що він задіяний у корупції. Не проголосують за партію, у списку якої будуть кандидати, задіяні в корупційних діях, 74% потенційних виборців.

Загалом, критерії громадського руху ЧЕСНО, за якими оцінювали депутатів та кандидатів у депутати, були визнані громадською думкою важливими. Зокрема, оприлюднення декларації про доходи та майно назвали важливим 71% українців; відповідність способу життя депутата заявленій декларації про доходи є важливим для 74%, перешкоджання роботі журналістів вважають важливим 61% населення, особисте голосування депутата є – 66% опитаних. (за даними соціологічного опитування ФДІ, проведеного у грудні 2011 р.)

Ми бачимо не так багато діючих депутатів, які цілковито відповідають критеріям ЧЕСНО, проте, є чимало людей, які не відповідають лише одному критерію. Часом ми бачимо, що депутати самі зізнавалися у порушеннях, наприклад, не особистому голосуванні і вказували на наявність проблеми із забезпеченням особистого голосування, як це зробив, наприклад, Анатолій Гриценко. Проте, в процесі переговорів, частина політичних сил вже взяла на себе зобов*язання щодо особистого голосування у майбутньому парламенті – це партія УДАР та об*єднана опозиція. І це великий прогрес для українського політичного середовища, оскільки такий підхід може забезпечити особисту політичну відповідальність майбутніх кандидатів, та зробить законодавчий процес легітимним. Ми переконані, що відповідність критеріям – це не лише очікування виборців та громадянського суспільства. Це – потреба самих політиків, які можуть змінити ситуацію лише започаткувавши нові принципи взаємодії із виборцями, почавши з себе” – розповідає про перші результати моніторингу Вікторія Сюмар, учасниця руху.

Результати перевірки та новітній інструмент контролю за політичною відповідальністю – ЧЕСНОМЕТР – буде презентовано під час Форуму “Чесна розмова з майбутнім парламентом” 23 липня. До участі у Форумі запрошені лідері провідних політичних сил та всі народні депутати.

Допоможіть знайти свідків події що мала місце 17 червня в центрі біля арки (зі сторони Валової) в 20-21 годині.

На Тернопільщині держекоінспектор за 800 грн. «закрив очі» на порушення законодавства про надра