Валентин Наливайченко виступив на захист громади Настасова

Поділитися

30 червня Валентин Наливайченко зустрівся із громадою села Настасів Тернопільського району, де люди виступають проти розміщення у їхньому селі свиноферм.

На переконання мешканців Настасова, робота тваринницького комплексу створює загрозу їхньому здоров’ю і навіть життю.

Свиноферми у Настасові належать ПАП «Агропродсервіс». Наразі тут діють дві ферми, на яких утримується понад 34 тисячі свиней. До недавнього часу на території села здійснювалось будівництво третьої свиноферми, однак, під тиском громади, роботи були припинені.

Як відомо, той самий підприємець також здійснює скандальне будівництво птахокомплексу в селі Великий Ходачків, що розташоване неподалік Настасова. Як неодноразово повідомляли місцеві та всеукраїнські ЗМІ, жителі Ходачкова роками домагаються припинення будівельних робіт. Вони, як і «колеги по нещастю» з Настасова, теж бояться за здоров’я, найперше – дітей та онуків.

«У селі постійно стоїть нестерпний сморід, – скаржиться мешканець села Михайло Добровольський, – Особливо тяжко у спекотні літні дні. Буває,що на вулицю неможливо вийти. Аби було чим дихати принаймні в хаті, ми змушені цілодобово тримати  зачиненими вікна і двері, але навіть це не допомагає».

За його словами, найбільше страждають старі люди і діти.

«Діти в селі хворіють. Мої онуки постійно хворіють», – говорить пан Михайло.

Жителі Настасова стверджують, що підприємство місцевого земельного олігарха грубо порушило державні санітарні норми. Про це свідчать і результати перевірки, проведеної Державною установою «Тернопільська районна санітарно-епідеміологічна служба» у травні та червні цього року. Зокрема, порушення виявлено в частині дотримання санітарно-захисних зон.

Мешканці села вимагають припинити отруювати повітря смородами, а воду – нечистотами. Вони вимагають, аби підприємство діяло в межах чинного законодавства та дотримувалося встановлених санітарних норм. З проханням допомогти захистити їхні законні права люди звернулися до Валентина Наливайченка.

Під час зустрічі політик запропонував громаді Настасова свою підтримку і запевнив, що використає всі можливі засоби, аби змусити власника виробництва дослухатися до думки громади.

«Земельний олігарх має поважати позицію настасівської громади, яка надала йому можливість працювати на території села, і виконувати свої зобов’язання перед громадою. Це правило №1 не тільки в політиці, але йбізнесі. І ми разом змусимо його поважати громаду», – заявив Наливайченко.

Він наголосив, що діяльність підприємства має бути приведена у відповідність до всіх державних санітарних норм та законів України. В іншому разі вона має бути припинена.

«Я підтримую розвиток бізнесу, вітчизняного виробництва, але бізнес має робитися в інтересах людей, а не коштом здоров’я людей», – впевнений Наливайченко.

Відтак, громадський діяч гарантував селянам правову допомогу. Наливайченко відзначив, що єдиний спосіб для селян захистити свої законні права – це активна позиція, яку вони  й демонструють.

Хто куди – а Європа до Кременця!

Хоптян та Кайда отримали попередження від мешканців Великого Ходачкова