Брєд тернопільської освіти: 30 педагогів отримають лише через 6 років кімнати в гуртожитку і до шкіл прикріплять підприємців-рабів

Поділитися

Традиційна щорічна конференція для освітян відбулася в Українському домі «Перемога» 30 серпня. Напередодні навчального року педагоги ділилися здобутками та аналізували проблеми освіти у 2012 році. Під час доповідей бажаючі мали можливість передавати запитання міському голові, на які він відповідав під час свого виступу.

Проблемою «номер один» міської освіти Сергій Надал назвав недофінансування галузі з Держбюджету. Однак, попри труднощі, всі навчальні заклади міста готові до навчального року. Крім того, мережу освітніх закладів в місті крок за кроком розвивають та вдосконалюють.

«Суспільні процеси в країні позначаються на розвитку освіти. Фінансування освіти належить до делегованих державою повноважень. Міська рада неодноразово зверталася до різного рівня державних установ щодо необхідності належного фінансування закладів освіти у Тернополі. Однак проблеми освіти перекладаються на плечі місцевих рад. Зокрема, недофінансовано до кінця року близько 5 мільйонів гривень на енергоносії і близько 15 мільйонів гривень на заробітну плату вчителям. Це незважаючи на всі заходи, які робилися для економії коштів. Такі кроки робляться свідомо, щоб зменшити кількість навчальних закладів і скоротити кадри. Але освіта є одним з пріоритетів для міської влади, тому ми робимо і будемо робити все можливе, щоб заклади освіти функціонували в Тернополі належним чином», – зазначив міський голова Сергій Надал.

За словами міського голови, традиційно продовжуватимуть роботу по збільшенню премій для педагогів та учнів, термомодернізації та комп’ютеризації освітніх закладів

Спільно з економічним університетом розроблено проект створення в Тернополі економічної школи-ліцею, за підтримки УГКЦ у місті діє школа-ліцей імені Йосипа Сліпого. Уже функціонує в центральній бібліотеці новий комп’ютерний клас.

У наступному році планують створити на базі школи №15 медичну школу-ліцей.

Поступово вирішується і житлове питання для освітян – в серпні троє вчителів отримали кімнати в гуртожитку.

«На жаль, не можуть отримати всі одразу – а це 30 чоловік, що стоять на черзі. Але якщо щопівроку будуть отримувати по троє людей, то це для Тернополя буде добре», – додав міський голова.

За словами головного освітянина міста Ольги Похиляк, для покращення матеріальної бази шкіл за кожною з них у наступному навчальному році планують закріпити підприємців.

Статистика присутності представників політичних сил-членів ОВК на першому засіданні окружних виборчих комісій Тернопільщини

«Діалог двох культур – 2012» у Кременці