Що витворяють лісники Тернопільщини за пів року правління Януковича-Азарова-Хоптяна?

Поділитися

Поставлені перед держпідприємствами Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства завдання виконано, проте успішність фінансово-господарської діяльності розподілялась нерівномірно і якщо одні підприємства завдання перевиконували, то інші, не дотягуючи до стовідсоткової позначки, псували загальну картину фінансових показників успішної господарської діяльності в цілому по управлінню – так розпочав свою доповідь з першого питання порядку денного колегії Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства, яка відбулася 21 серпня ц.р., заступник начальника Олег Яремко. Питання стосувалося підсумків фінансово-господарської діяльності держпідприємств ТОУЛМГ за І півріччя. Заслухали звіт за два квартали начальник управління ТОУЛМГ Ігор Попадинець, перший заступник Ігор Гуменюк, директори держпідприємств управління, природного заповідника «Медобори», провідні й головні спеціалісти та начальники відділів управління.

Протягом першого півріччя держпідприємствами управління створено лісових культур на площі 708,5 га, що становить 112,5% до планового завдання, з них 67,1 га нових лісів, що більше до плану на 114,2%. При цьому не повністю виконали завдання в Бучацькому лісгоспі – 99%, в тому числі по нових лісах виконано план на 95 відсотків та у Тернопільському лісгоспі – не виконано завдання зі створення 10 га нових лісів. Директор ДП «Тернопільське лісове господарство» Олег Данилевич пояснив таку ситуацію відсутністю державних актів на землю, які не встигли виготовити до весняної посадки лісу. Ситуацію на підприємстві планують виправити до осені. Тоді й буде створено нові ліси.

Від усіх видів рубок заготовлено 109,3 тис. куб. м ліквідної деревини при плані 95,5 тис. кубометрів або 114,5%. Недовиконано план із заготівлі Бучацьким лісовим господарством – 91%. Проведені рубки пов’язані з веденням лісового господарства на площі 2739 га, що становить 107,7% до плану.

Від рубок головного користування заготовлено 65 тис. 800 кубометрів ліквідної деревини, що становить 109,6% до запланованого (60 тис. 100 куб. м).

Дещо зріс обсяг реалізованої продукції за І півріччя ц.р. порівняно з відповідним періодом 2011 року і становить 41 млн. 260 тис. грн., або 100,2%. Зменшення обсягу реалізації до минулого року і до середнього показника по управлінню спостерігалося у Кременецькому та Чортківському лісгоспах і становило відповідно 90,8 та 97,1 відсотків.

У круглому вигляді реалізовано 111 тис. 11 куб. м, у тому числі на внутрішньому ринку – 63 296 куб. м, на експорт – 47715 кубометрів. Порівняно зі звітним періодом торік обсяг реалізованого кругляка зменшився на 4110 кубометрів і становить 96,4 відсотків. Зменшення обсягів реалізації відбулося за рахунок Кременецького, Тернопільського та Бучацького лісових господарств.

По всіх лісових господарствах відбувається будівництво доріг власним коштом підприємств. Будівництво земляного полотна виконано на 26 відсотків. Швидкими темпами будівництво лісових доріг відбувається у Бережанському лісомисливському господарстві та Тернопільському лісгоспі. Начальник управління ТОУЛМГ Ігор Попадинець наголосив на тому, що будівництво доріг є пріоритетним завданням Держлісагентства України, тому доручив директорам сконцентрувати особливу увагу на цьому завданні і збудувати лісові автодороги відповідно до терміну їх здачі.

Лісогосподарські підприємства виконали всі заплановані організаційні, профілактичні та попереджувальні протипожежні заходи. Під час здійснення протипожежної профілактики проведено 122 рейди з виявлення порушників правил пожежної безпеки, під час яких притягнуто до відповідальності 5 осіб. Охорону державного мисливського фонду здійснює державна лісова охорона разом з єгерською службою користувачів лісових мисливських угідь із залученням працівників міліції. Станом на 20 серпня ц.р. складено 52 протоколи на порушників правил полювання. З них 36 – працівниками державної лісової охорони. На порушників накладено штрафних санкцій на суму 13336 гривень, із яких відшкодовано 10 тис. грн.

Продуктивність праці по управлінні становить 43800 гривень, вона є середньою по Держлісагентству (45091 грн.) і становить 97,1%. Найвищою продуктивність праці є у Бережанському лісомисливському та Чортківському лісовому господарствах, де цей показник становить відповідно 56800 і 60800 гривень. Найнижчою продуктивність праці є в Тернопільському лісгоспі.

Чисельність працівників в еквіваленті повної зайнятості становить 935 осіб і зменшилася порівняно з минулим роком на 126 осіб. З 1 січня всі підприємства перейшли на нову тарифну ставку робітника І розряду кінно-ручних робіт – 1095 гривень, із витримкою всіх міжрозрядних та міжпосадових коефіцієнтів. Середньомісячна заробітна плата зросла в цілому по управлінні на 118 гривень і становить 2677 гривень. Найнижчу середньомісячну зарплату отримують працівники Чортківського – 2606 гривень та Тернопільського – 2372 грн. лісгоспів.

Усі підприємства вийшли у друге півріччя з прибутком, який становить 150 тисяч гривень. Середня рентабельність у цілому по управлінні становить 2,5%.

На ведення лісового господарства використано 16944600 тис. грн., із них 5833700 тис. грн. – бюджетних та 11109900 тис. грн.. – власних коштів держпідприємств.

Фінансування на 1 га лісового фонду за рахунок бюджетних коштів за рік становить 37 гривень, за рахунок власних – 71 грн., що більше до 6 місяців минулого року на 2,10 грн. Збільшення витрат за рахунок власних коштів пояснюється ростом заробітної плати на 5% та збільшенням вартості пально-мастильних матеріалів, запчастин та інших матеріальних цінностей. Всього витрати, включаючи на рубки головного користування,становлять 36,3 млн. гривень. Реалізація на 1 га лісового фонду за даний період становила 262 гривні і дорівнює минулорічному показникові.

За 6 місяців 2012 року підприємства сплатили податків до загального бюджету – 3 млн. 492 тис. грн., до єдиного державного соціального фонду – 5 млн. 785 тис. грн.

Недоїмок перед бюджетом та соціальними фондами підприємства не мають, заборгованість із заробітної плати відсутня.

Прес-служба Тернопільського обласного управління

лісового та мисливського господарства

Лапша від шеф-повара тернопільської Української народної партії

Педан і Притула зняли кліп “Ой,чий то кінь стоїть…”