Звернення депутатів Тернопільської міської ради щодо мови

Поділитися

Звернення Тернопільської міської ради до сільських, селищних, міських, районних та обласних рад України

На 22-му році Незалежності вищий законодавчий орган країни взяв курс на знищення національних цінностей і питомих ознак держави, зазіхнувши на душу народу – українську мову. Верховна рада брутально порушила регламент і принципи верховенства права. Президент не прислухався до численних звернень громадськості та підписав Закон “Про засади державної мовної політики”. Закон Ківалова-Колєсніченка є імперським шовіністичним циркуляром на зразок Валуєвського та Емського указів, а не Законом незалежної Української держави.

Наслідком прийняття ганебного закону “Про засади державної мовної політики” стало прийняття рядом міст і областей України рішень про визнання російської мови на їх територіях регіональною. Антиукраїнські рішення вже прийняті Донецькою, Одеською, Запорізькою обласними радами, Севастопольською та Одеською міськими радами.

Ми переконані, що ці рішення є спекулятивними напередодні парламентських виборів , особливо, якщо врахувати той факт, що сьогодні російській мові в Україні нічого не загрожує. Вона, всупереч Конституції, де-факто стала мовою інформаційного простору нашої держави і витісняє українську. Процедура прийняття та реалізації цього закону є сумнівною, суперечливою та не підкріпленою іншими законодавчими нормами. Закон поглиблює розділення країни на Схід і Захід.

Тому, ми, депутати Тернопільської міської ради:

– Підтримуємо звернення сесії Тернопільської обласної ради від 16 серпня 2012, щодо Закону України “Про засади державної мовної політики” як неконституційного.

– Закликаємо міські, сільські,селищні, районні та обласні ради всіх регіонів України не вчиняти будь-яких дій на виконання даного закону всупереч Конституції України щодо застосування на своїх територіях норм суперечливого Закону.

Звертаємось до всіх представників місцевих рад бути максимально зваженими, щодо надання статусів регіональних мов, які можуть обернутись гуманітарною катастрофою для цілісності держави в майбутньому.

 

Прийнято 17 серпня 2012 року на двадцять третій сесії Тернопільської міської ради шостого скликання.

 

Тернопільщина стрімко падає у прірву сировинного придатку

Хто у Тернополі “почесний”? Список від теперішньої влади. Очікуємо коментарі…