Як на Тернопільщині виводять алкоголь з «тіні»

Поділитися

Важливим напрямом діяльності органів Державної податкової служби у Тернопільській області є проведення заходів, спрямованих на протидію виробництва та реалізації нелегально вироблених алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Адже, скажімо, виробники «сірої» горілки створюють недобросовісну конкуренцію легальним виробникам і водночас загрожують здоров’ю населення. Про це йшлося на зустрічі керівництва ДПС у Тернопільській області з керівниками суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову торгівлю алкогольними напоями на території області та представниками найбільших торговельних мереж (супермаркетів).

Станом на сьогодні на території Тернопільщини алкогольну продукцію реалізовують понад 2 тисячі суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову і роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Основними проблемними питаннями при реалізації алкоголем, зазначив перший заступник голови ДПС  у Тернопільській області Олександр Конончук, є продаж напоїв з підробленими марками акцизного податку та за цінами, меншими від мінімальних оптово-роздрібних цін. За наслідками перевірок з початку року виявлено 19 фактів здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензії; 32 факти зберігання та реалізації алкогольних напоїв  та тютюнових виробів без марок акцизного податку або з підробленими марками; 28 фактів роздрібної торгівлі алкогольними напоями за цінами нижчими за встановлені мінімально оптово-відпускні і роздрібні ціни на такі напої; 35 фактів роздрібної торгівлі тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів; 12 фактів реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

Як результат, застосовано фінансових санкцій на суму майже 928 тис. грн. Анульовано ліцензій на право роздрібної торгівлі: алкогольними напоями – 207, тютюновими виробами – 147

На зустрічі також обговорили шляхи підтримки місцевих товаровиробників горілчаної продукції. Адже станом на 01.09.2012 року всього реалізовано 81,3 тис. дал лікеро-горілчаної продукції, що є недостатнім для забезпечення виконання розпису Мінфіну з акцизного податку. Водночас проведений моніторинг алкогольного ринку області засвідчив, що в оптово-роздрібній мережі представлені лише окремі види горілчаної продукції, виробленої на теренах Тернопілля.

«Важливо, щоб реалізатори усвідомлювали необхідність підтримки саме регіональних товаровиробників. – зазначив голова ДПС у Тернопільській області Олександр Вітрук. – Для цього суб’єктам оптової та роздрібної торгівлі варто розширити асортимент поставок в роздрібну торгову мережу горілчаної продукції регіональних виробників, не допускати реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв та з порушенням мінімальних оптово-роздрібних цін. В результаті відбудеться зростання надходжень до державного бюджету акцизного податку, а відтак вони повернуться нашій дотаційній області на втілення соціальних програм», повідомили “Про все” у відділі взаємодії із ЗМІ та громадськістю ДПС у Тернопільській області

Бортняк знову “всплив”

На Тернопільщині директор державного підприємства приймав на роботу за 2 тис. доларів США