Якби граб був дубом…

Поділитися

Саме така думка виникла у мене після відвідування всіх аукціонних торгів 2012 року та підсумків їх проведення. На минулорічному листопадовому аукціоні з продажу необробленої деревини ресурсів І кварталу 2012 року найбільшим попитом користувалася сировина бука. З-поміж усієї представленої деревини бука тоді купили майже 900 кубометрів, з яких 590 кубометрів стали власністю одного з досить потужних івано-франківських підприємств-деревообробників на західній Україні – ПрАТ «Солід». Всього ж обсяг реалізації становив 69,4 відсотка.

Якщо покупці жваво розкуповували пиловники дуба, клена звичайного, ясена, сосни, липи та модрини, то першоквартальному аукціонові, на жаль, нічим похвалитися стосовно граба. Ця деревина не користується попитом серед підприємств-покупців на внутрішньому ринку. Хоча, якщо брати по лотах, то щоаукціону грабової сировини у лотах виставляється 40 відсотків. «Його у наших лісах росте дуже багато. Проте немає підприємств-переробників, які б цікавилися саме цією деревиною», – пояснює заступник начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко. Щодо зовнішнього ринку, то іноземні підприємства також не надто зацікавлені цієї сировиною. Тож і на експорті на пиловник граба поки що чекає фіаско. Ставлю акцент на словосполученні «поки що», бо є сподівання на те, що на вітчизняному чи іноземному ринках ця деревина ще матиме шанс зарекомендувати себе як якісна, і головне, потрібна для виробництва сировина, яка як готовий продукт користуватиметься попитом серед населення.

ІІ квартал аукціонних торгів, який відбувся у передостанній день лютого 2012 року, порадував величезним попитом на пиловник та фансировину дуба, адже їх реалізовано стовідсотково. За результатами проведення біржових торгів, реалізовано 52 відсотки лісопродукції. Так само зі стовідсотковим результатом викупили лоти ясена та липи, до відмітки 100 майже дісталися також пиловники клена гостролистого й бука. Пиловник граба знову залишився без уваги.

Тож чи є надія на те, що граб таки знайде свого покупця?

У третьому кварталі, який відбувся 7 червня ц.р. реалізовано 60,1 відсотків всієї, виставленої в лотах, деревини. Найбільший процент реалізації вже традиційно був за пиловником дуба та дубовою фансировиною для стругання. Не відставали за популярністю і пиловники бука, ясена та сосни, яких реалізовано на 70-95 відсотків.

За результатами проведення аукціону ІІІ кварталу лісоресурсів, найпотужнішими покупцями стали Івано-Франківські підприємства – ТОВ «Солід-Україна» (за підсумками всіх проведених торгів це підприємство закупило немало-небагато 2205 кубометрів пиловника бука І, ІІ та ІІІ сортів) та ПрАТ «Серін-Ліс», які купили на аукціонних торгах відповідно 500 та 600 кубометрів пиловника бука, а також івано-франківське ТзОВ «Західтрасбут» і львівське приватне підприємство «Віконт», які виграли у лотах 290 та 230 кубометрів пиловника бука, ясена та модрини.

Зацікавив на аукціонних торгах ІІІ кварталу і пиловник граба, 140 кубометрів якого закупило приватне підприємство «Квін-Майстер» з Хмельницької області. До речі, це підприємство-переробник і є тією маленькою надією на те, що граб таки користуватиметься попитом серед підприємств-переробників. Адже у ІV кварталі це підприємство також зацікавила ця лісосировина і 150 кубометрів добротного пиловника граба попрямували у сусідню Хмельницьку область. Реалізовано небагато, проте є надія, що потужність цього підприємства зросте, або з’явиться іще кілька підприємств-переробників на теренах нашої держави, які приїжджатимуть спеціально у Тернопіль, аби купити якісного граба.

А поки що…

Запитавши в одного з присутніх на аукціоні представників підприємства з переробки деревини: «Яка сировина вас цікавить?», почула чітку й лаконічну відповідь: «Дуже вже у вас гарний дуб. За ним і приїхав». Отож, мимоволі про себе подумала, що як було б чудово, якби весь граб у лісах став дубом… Проте на це потрібен час. І не один десяток років. Тоді й обсяг реалізації продукції на кожному аукціоні буде стовідсотковим і поліпшиться стан у лісогосподарствах нашої області і з заробітних плат, і з платоспроможності, і що головне, самоокупності лісогосподарських держпідприємств, і з оновлення лісотехнічних парків лісгоспів для всіх видів робіт.

Марія Сабан, прес-секретар

Тернопільського облуправління ЛМГ

Звернення народного депутата України Василя Деревляного до Архієпископа Тернопільського і Бучацького Нестора

Віталій Ломакович: «Я через свою честь і совість не переступлю»