Лібералізацію – підприємцям, відповідальність – виробникам тютюну

Поділитися

У Верховній Раді зареєстровані законопроекти №11284 та №11285 із поправками до Податкового кодексу та інших законодавчих актів для вдосконалення адміністрування податків і зборів. За ініціативною Мінфіну та ДПС України пропонується зробити ще кілька кроків щодо лібералізації оподаткування малого та середнього бізнесу, а також посилити контроль за продажем підакцизних товарів та ринком цінних паперів.

Так, для виробників алкоголю та сигарет запроваджується авансова сплата акцизу та солідарна відповідальність (виробника та продавця) за контрафактну продукцію. Запропонована система не нова для ринку, підприємства горілчаної галузі вже оплачують акцизний податок під час одержання спирту, тобто до моменту реалізації товару. При продажу тютюнової продукції цього не робиться, що за фактом призводить до зловживань. Введення солідарної відповідальності за виробництво і збут підроблених тютюнових виробів дозволить обмежити ринок тютюнового контрафакту, який в останні роки має тенденцію до зростання.

Крім того, в Україні запроваджуються нові правила оподаткування операцій із цінними паперами. У законопроект включені норми, розроблені робочою групою, до якої входили представники податкової служби, НБУ, НКЦПФР та учасники фондового ринку.

Малому та середньому бізнесу держава готує вдосконалення спрощеної системи оподаткування. Так, для 5 та 6 груп платників єдиного податку пропонується зменшити ставки з 7 та 10% до 5 та 7%. Крім того, скасовується обмеження кількості найманих працівників. Платники другої групи звітуватимуть не щоквартально, а тільки раз на рік.

Законопроект №11285 передбачає також значне спрощення документообігу при адмініструванні податків: запровадження електронної форми заповнення заяви про перехід на спрощену систему оподаткування та спрощення порядку реєстрації платником ПДВ через проведення процедури в електронній формі,  повідомили “Про все” у відділі взаємодії із ЗМІ та громадськістю Тернопільської об’єднаної ДПІ

За землю тернополяни сплатили 27,3 мільйони гривень

Платники податків Тернополя сплатили 79,5 млн. грн. податку на прибуток