Запалення повік? Позбуваємось інфекцій та зміцнюємо імунітет!

Поділитися

Шановні читачі, сьогодні темою нашої бесіди є захворювання повік – блефарит. Це велика група різноманітних захворювань, які супроводжуються запаленням повік і тяжко піддаються лікуванню.

 

Причини виникнення блефаритів різноманітні: це хронічні інфекції та алергічні стани, дефіцит вітамінів, захворювання шлунково-кишкового тракту, носоглотки, некорегована аномалія рефракції (астигматизм, далекозорість), паразитарні захворювання (гельмінти, демодекоз), а також постійне подразнення повік димом і пилом, блефарит може бути проявом цукрового діабету.

 

Ознаками цього захворювання є почервоніння, набряк, свербіж, відчуття тяжкості повік, біля коренів повік з’являються білуваті лусочки, починають випадати вії. Очі швидко втомлюються, сльозяться, сверблять, підвищується чутливість очей та повік до подразників (вітру, холоду, яскравого сонця).

При більш тяжкому перебігу захворювання (або при неефективному лікуванні початкової стадії) по краю повік утворюються гнійні кірочки, під якими знаходяться виразки. Після рубцювання цих виразок відбувається деформація країв повік, яка призводить до неправильного росту вій. Вії стають тонкими, рідкими, ростуть пучками в різних напрямках, в тому числі в сторону очного яблука, постійно подразнюючи його. Вії легко випадають і погано ростуть, що може призвести до часткового або повного “облисіння” повік.

І хоча блефарит, як правило, не становить загрози для зору, він не дає можливості людині спокійно жити, працювати, навчатись.

Лікування блефариту вимагає терпіння і наполегливості. Це хронічне захворювання, яке може тривати місяцями, а у деяких людей і роками, тому лікування треба проводити систематично і послідовно. Починати слід з дотримання санітарно-гігієнічних норм: санація хронічних вогнищ інфекції (зубів, носоглотки, пазух носа), підняття імунного статусу, корекція далекозорості, астигматизму. І основне – виявлення та усунення причини загострення блефариту, адже різні причини загострення вимагають різних підходів до його лікування. Тільки лікар може виявити причину виникнення загострення і після огляду призначити адекватне лікування: противірусне, антибактеріальне, протиалергічне чи протипаразитарне, за необхідності підібрати окуляри або направити пацієнта до іншого спеціаліста – ЛОРа, ендокринолога, гастроентеролога (якщо захворювання розвивається на фоні супутньої патології).

Часто лікування займає багато часу і вимагає чималого терпіння від пацієнта, регулярного спостереження у лікаря, а головне – довести його до кінця і не займатись самолікуванням. Запорукою позитивного результату лікування є раннє звернення пацієнта при появі перших проявів недуги.

Бажаємо Вам доброго здоров’я!

Матеріал підготувала дитячий лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус Наталя Ягодинська

Партія “УДАР” зняла частину мажоритарників на користь колег по опозиції: на Тернопільщині – жодного!!!

Найцікавіша сучасна дискусія про УПА (відео)