Історія одного тернопільського провайдера, або як нашого брата дурять …

Поділитися

Мова піде про Тернопільський інтернетпровайдер «Колумбус». Все почалося з того, що з деяких пір я помітила що не тільки відео і музика не завантажується але і звичайний серфінг по сайтах став не можливим … заміряли швидкість інтернету (мірялось 4 способами: speedtest.net, 2ip.ru, iperf і завантаження файлів з ex.ua ) і виявилось, що замість обіцяних тарифним планом 50 Мбіт / с у нас ледве нашкрябається від 200 Кбіт/с до 1,5 Мбіт/с. Так, для справедливості мушу зазначити, що вранці швидкість відносно нормальна, тільки кому вона нормальна потрібна вдома в робочий час? Постійні дзвінки в вечірню службу підтримки нічим не закінчувалися, там звичайно щось робили, але результату це не давало і тому вони весь час перекладали цю проблему на денну зміну і оформляли заявки на ремонтників. Питання, сенс з цієї нічної зміни, якщо вони нічого не знають і не можуть зробити? Двічі приходили їх «фахівці», які розводили руками, розповідали казки про «залипші порти», про те, що швидкість низька через те, що стояли public DNS, переобжимали кабель, відключали firewall, а коли в решті решт це не давало видимих результатів, чесно зізнавались, що не знають в чому причина.
Окреме «Спасибі» технічному директору «Колумбуса» і оператору техпідтримки Олені … Обидва сильно посприяли вирішенню проблеми своїм хамським ставленням до клієнта…… Технічний директор почав говорити, що у нас швидкість низька все через ті ж public DNS, що так само вона може бути низька через те, що встановлено не ліцензійний Windows, що speedtest не має ліцензій на виміри швидкості і ним не можна заміряти (хоча він і визнаний у світі), міряти треба з їх локального сайту і т.д. і т.п. – загалом маячня така, що я дуже сильно засумнівалася в його професійній кваліфікації … Ну а оператор Олена, взагалі заявила, що єдиний надійний спосіб перевірки швидкості Інтернету це завантаження файлів ось звідси http://soda.bit.te.ua/linux/ , тобто з їхнього локального ресурсу, де швидкість завантаження, звичайно, розігналась до обіцяних 10Мбіт / с. Ця ж Олена запевнила, що Нам, ніхто не обіцяв 10 Мбіт / с в світ, лише на локальні ресурси, а в Інтернет, скільки доведеться … Після особистої зустрічі з директором «Колумбуса», була виділена людина, яка разом з нами тестувала канал і шукала проблему. Проблема була знайдена і вона полягала дійсно в їх обладнанні … Але ось що цікаво, це бачимо ми, це бачить їх людина, але і його ніхто не слухає і йому розповідають, що все в порядку. Нарешті ми не витримали та вже пішли по сусідах – у них та ж історія, от тільки люди там переважно похилого віку та , на жаль, мало що розуміють в цій справі …кажуть: «Так, буває поганий зв’язок як з дітьми по скапу балакаємо, то не чути то не видно, але ми пізніше вночі передзвонюємо чи зранку…». На сьогоднішній день, начебто вже спільними зусиллями домоглися того, що проблему визнають, але вирішувати її, чомусь не поспішають.
Так, в чому ж полягає проблема? У тому, що канал у них, в нашому напрямку, надто вузький, тому, вранці, коли всі на роботі і ніхто нічого не качає, швидкість нормальна, а от ввечері, в годину пік, все летить шкереберть … Власне, в цьому і полягає їх злодійство, Ви платите за одну швидкість, а отримуєте в 10-ки разів менше … З «Колумбусом» ми воюємо вже 4 місяці, так, вони зробили перерахунок абонтплати, але це на один місяць, а далі? І скільки людей просто не звертають увагу, а якщо і звертають, то вірять у їх казки.
Так, якщо ви користувач «Колумбус», то для Вас, я думаю, буде цікаво перевірити свою швидкість. Це Ви можете зробити за допомогою наступних утиліт і сайтів, причому бажано послідовно застосувати їх усі.
1) http://speedtest.net
2) http://2ip.ru
3) http://bloggik.net/index.php/downloads/39-networks-so..
скачайте звідси утиліту iperf for windows, покладіть її в корінь диска С:
далі Пуск -> Виконати -> cmd, у командному рядку набираємо cd \.
Далі, наведу кілька напрямків, де можете перевірити (після запуску, хвилини дві зачекайте) …
Iperf -c 80.91.160.8 -T 20 -t 60
Iperf -c iperf.eltel.net -T 20 -t 60
Iperf -c speedcheck.gldn.net –u -T 20 -t 60

Результат, який Ви отримаєте буде виглядати так:
С: \> iperf -c speedcheck.gldn.net –u -T 20 -t 60
————————————————– ———–
Client connecting to speedcheck.gldn.net, UDP port 5001
Sending 1470 byte datagrams
UDP buffer size: 64.0 KByte (default)
————————————————– ———–
[220] local 10.0.0.119 port 58006 connected with 81.211.56.202 port 5001
[ID] Interval Transfer Bandwidth
[220] 0.0-60.0 sec 7.50 MBytes 1.05 Mbits / sec

4) Почніть закачувати з ех.ua кілька фільмів одночасно, складіть швидкість закачування і помножте на 8, Ви отримаєте швидкість Вашого каналу в Мбіт / с.

Допустимо, щоб швидкість Інтернету, в години пік, падала на 25 – 30%, не більше, тобто, якщо у Вас 10 Мбіт / с, то допустимо, щоб швидкість впала до 7 Мбіт / с. Ну ще нехай 1,5 Мбіт / с у Вас «вкраде» антивірус і firewall (і то, це вже багато), але ж не повинно ж бути 1 або нехай навіть 4Мбит / с, це вже значно нижче належного … так що якщо у Вас швидкість нижче належної, телефонуйте їм на підтримку і стійте на своєму, може разом доб’ємося нормальної роботи «Колумбуса». А то поки що вони на нас наживаються…

Nifrediel Moon

Can I help you? Податкова приготувала новий сервіс для іноземних інвесторів

Звернення Ігоря Білика до журналістів та громадських діячів міста Тернополя, з приводу неправомірних дій правоохоронних органів стосовно арт – бару <<Коза>>