Свободівці чи екс-податківці: хто кого в команді Надала?

Поділитися

На місцевих виборах у 2010 році впевнену перемогу на посаду міського голови здобув висуванець ВО «Свобода», депутат та голова однієї з найважливіших комісій обласної ради – з питань соціально-економічного розвитку, перший заступник голови ДПА області Сергій Надал.

В міську раду разом з ним зайшло чимало його однопартійців, що дозволило створити прецедент: вперше в історії незалежної держави в Тернополі вся влада опинилася в руках однієї політичної команди. Настав той час, коли покласти відповідальність за провали в роботі більше нема на кого, окрім як на себе та попередників. Сергій Надал швидко це зрозумів і на хвилі поствиборчої ейфорії активно ганив усе, в чому можна було звинуватити команду екс-мера Р.Заставного. Свободівці активно йому в цьому допомагали, навіть не підозрюючи, що мер веде подвійну гру. З одного боку гаслами та критикою підігрував однопартійцям, а з іншого – активно формував команду з екс-податківців. Ще у 2010 році склалося враження, що пан Надал не довіряє свободівцям. Через 2 роки ці підозри тільки збільшились, перетворившись на догму.

Голова міської організації (на той час) ВО «Свобода» М.Головко не став головою фракції. Жоден свободівець не отримав жодної посади на рівні начальника управління (депутат М.Окаринський добровільно звільнився з міської ради, а депутату І.Липці помогли в цьому, підсунувши хабар). Депутат С.Танчук не зумів відстояти бізнес-інтереси свого брата, який на початку каденції новообраної міськради страйкував разом з іншими перевізниками, вимагаючи проведення справедливого конкурсу на міські маршрути. Окремі свободівців досі вважають, що міський голова «кинув» молодшого брата голови обласної організації (на той час) ВО «Свобода» О.Сиротюка Михайла, сторгувавшись з будівельником В.Смакоузом. На окрузі №29, внаслідок не зрозуміло яких маніпуляцій, перемогу святкував пан Смакоуз, а Сиротюку-молодшому пообіцяли взамін депутатство в обласній раді (замість вибулих свободівців в інші ради), якого той чекає досі.

Натомість екс-податківці, яких мер міста потягнув за собою в структури міської ради, свого отримали сповна.

Сьогодні у виконавчому комітеті «працюють» 4 особи, що так чи інакше пов’язані з податковою. При загальній чисельності виконкому 10 осіб, то це 40%. До речі, колишнього першого заступника Тернопільської міськрайонної податкової інспекції В.Солтиса Надал залишив членом виконкому навіть після того, як Віктора Петровича попросили з податкових органів. Натомість, свободівців там лише троє, і то на «пташиних правах». Л.Бицюра, котрий на виборах категорично відмовився працювати на кандидата С.Надала, і І.Турський – керівник виборчого штабу мера, так і не змогли влитися в команду на сто відсотків. Як один, так і другий залишаються на дистанції від міського голови, час від часу безуспішно проявляючи власні амбіції. Однак, на засіданнях виконкому і один і другий чемно голосують за усі побажання шефа.

Відстороненим від впливу на будь-які комерційні питання залишається і керуючий справами міськвиконкому пан О.Степанюк. Не вписується він і в міськрадівську команду, оскільки більш молоді і енергійні відсунули Олександра Івановича на другий план. Одного з найкращих тернопільських юристів зробили звичайним завгоспом міської ради.

Натомість чи не найбільш наближений заступник міського голови пані Вікторія Остапчук у надмолодому віці керує бюджетом та всіма фінансами Тернопільської громади. Чи не тому минулорічний бюджет був меншим, ніж у 2010 (попри тотальне подорожчання всіх робіт, товарів та послуг), а цьогорічний бюджет прийнятий з дефіцитом, що спровокувало страйк комунальників та пікети структур Держказначейства.

А от В.Камінський (депутат обласної ради від ВО «Свобода») досить гармонійно вписався в команду Надала. Це його найбільше підозрюють у виконанні «особливо важливого» завдання по депутату О.Напорі. Це його взяли на хабарі, але бос не віддав його, сховавши в одній з лікарень міста. Ходять чутки, що вже навіть лікарі поставлені на «лічильник» і повинні щомісяця носити «мзду» своїм «господарям». Що цікаво – Володька-рекетьор (так його називають поза очі) не вписується і в партійне середовище, оскільки має повне несприйняття від свободівців. Дуже важливою рисою нашого мера є вміння швидко «налагодити мости» як зі старими, так і з новопризначеними правоохоронцями. Якщо щось раптом трапляється, як у випадку з Камінським, то мер завжди зможе вчасно відреагувати. Поки що все найвище міліцейське керівництво йшло на поводу у міського голови і прикривало його оборудки. До речі, головний міський міліціянт теж є членом виконавчого комітету. Але що тут скажеш?..

Про екс-податківців на посадах начальників управлінь вже складають легенди. Вони, як місцеві Робін Гуди (не плутати з прізвищем друга мера і найактивнішого забудівника на отриманих практично задарма землях громади) – забирають в багатих, та віддають «бідним» своїм покровителям. Всі стратегічні напрямки (земля, будівництво, комунальне майно, квартирний облік) віддано колишнім підлеглим пана Надала по податковій. Наприклад, неофіційні ціни за вирішення земельного питання стартують від 5000 грн. (елементарне технічне питання, на яке заявник і так має право згідно з законом) і сягають декількох сотень тисяч умовних одиниць, якщо це стосується великих наділів, або коли треба поміркувати, як обійти закон в користь «клієнта». Все в підпорядкуванні начальника «земельного» управління В.Кібляра має свою ціну. Чи не тому в коментарях на тернопільських сайтах з’явилася інформація про нещодавно придбане нове авто цим чиновником?

А ситуація з колишнім магазином «Янтар» взагалі стала хрестоматійним прикладом перегинання через коліно не лише людей, але і законодавчі норми в догоду «клієнтам». І це управління, яке відповідає за такий напрямок роботи, очолює екс-податківець В.Мединський.

А от з рядовими свободівцями в Надала склалися непрості стосунки. Той же С.Танчук вже неодноразово погрожував скласти с себе депутатські повноваження, в знак протесту проти дій міського голови. А після останньої сесії депутати, за нашою інформацією, взагалі планують відмовилися в подальшому брати участь в брудних оборудках мера. Мовляв, Надал на поодиноких позитивах піариться і гроші заробляє, а весь негатив падає на «Свободу» та її активістів.

Єдиним винятком є голова «земельної» комісії, депутат-свободівець М.Гладкий. Він і свої питання успішно вирішує (нова дорога до приватного будинку, новий світлофор навпроти власного ресторану – звичайно за бюджетні кошти), і заробляє непогано, отримуючи земельні ділянки та ведучи спільний бізнес з паном Надалом. Саме їм по факту належить ресторан «Назазія», де директором є дружина міського голови пані Олена, яка заради цього звільнилася з державної служби в обласному управлінні статистики.

За інформацією окремих свободівців, саме С.Надал доклав зусиль, щоб кандидатуру свого підлеглого В.Хомінця «прокатали» при голосуванні на посаду голови обласної ради. Причина до банальності проста: чим довше не буде голови обласної ради, тим довше міський голова Сергій Надал залишатиметься найвпливовішим свободівцем краю.

Не беремось прогнозувати, що буде далі з таким очільником міста. Але якщо прочитати прізвище мера задом наперед, то вийде ЛАДАН. А ми, на жаль, маємо «ладан» навпаки – такого собі анти-ладана. Споглядаючи таке «європейське керівництво», з’являється неймовірне бажання взяти справжнього ладану і викинути отих «махінаторів» з нашого міста поки ще не пізно.

Чому тернополянам не потрібні прострочені презервативи від молодих людей, які не знають елементарного?(відео, аудіо))

Еріка у Тернополі (відео)