Тіньовий ринок алкоголю та тютюну – загроза не лише для бюджету, а й для здоров’я тернополян

Поділитися

У 2012 році податкова міліція Тернопільщини посилила заходи контролю за ринком підакцизних товарів. Протягом цього року підрозділи податкової міліції області вилучили з незаконного обігу підакцизних товарів на суму близько 1 мільйона гривень, зокрема: 16 тис. літрів алкогольних напоїв, 5,5 тис. літрів спирту, 5,6 тис. пачок тютюнових виробів. Про це йшлося на прес-конференції, яку провели в ДПС у Тернопільській області заступник начальника УПМ ДПС у Тернопільській області майор податкової міліції Дмитро Пужляков та заступник начальника УПМ – начальник слідчого відділу ДПС у Тернопільській області підполковник податкової міліції Юрій Андрійчук.
Внаслідок ефективної роботи підрозділів податкової міліції до державного бюджету було спрямовано понад 550 тис. грн. акцизного податку та близько 300 тис. грн. штрафних санкцій. Припинено діяльність шести підпільних цехів по виготовленню алкогольних виробів та викрито чотирнадцять злочинів у сфері незаконного обігу підакцизних товарів.
Не залишаються поза увагою податкової міліції й оптова реалізація алкогольних напоїв. Як зауважив заступник начальника УПМ ДПС у Тернопільській області майор податкової міліції Дмитро Пужляков, у поточному році виявлено та вилучено три крупні партії фальсифікованих алкогольних напоїв (понад 16,5 тис. пляшок на суму 493 тис.грн.), обклеєних марками акцизного податку, що були підроблені високотехнологічним способом із використанням голографічних захисних елементів і відмінність між справжньою маркою не була помітна для ока звичайних споживачів.
Діяльність податкової міліції зосереджена і на відпрацюванні міжрегіональних схем незаконного обігу підакцизних товарів.
«Так, проведеними заходами, у 2012 році встановлено та знешкоджено дві міжрегіональні схеми незаконного обігу спирту та тютюнових виробів, які постачались із сусідніх областей та попередньо контрабандним шляхом надходили на митну територію України з територій сусідніх держав», – повідомив Дмитро Пужляков. – «В результаті проведеної оперативної розробки ліквідовано злочинну схему надходження на територію області фальсифікованих тютюнових виробів. Під час проведення цієї операції співробітниками податкової міліції з незаконного обігу вилучено 5,5 тис. пачок тютюнових виробів на суму 55 тис. грн. Тютюнова продукція у даному випадку була обклеєна підробленими марками акцизного податку, які були виготовлені офсетним способом на звичайному принтері, а самі цигарки настільки низької якості, що різницю міг відчути навіть пересічний покупець».
Одним із завдань податкової міліції є також ліквідація тіньового ринку лікеро-горілчаної продукції. Період Новорічних та Різдвяних свят обрано не випадково, адже саме у цей час як ніколи активізується тіньовий ринок алкоголю.
Так, з початку року виявлено 18 порушень, пов’язаних із торгівлею алкогольною продукцією та тютюновими виробами без необхідних ліцензій. Таких суб’єктів господарювання суд притягує до адміністративної відповідальності, а крім цього застосовується фінансова санкція в розмірі 1,7 тис. грн.
Також виявлено 22 факти реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім особам. В усіх випадках суб’єктів господарської діяльності позбавлено відповідних ліцензій та додатково застосовано фінансову санкцію в розмірі 6,8 тис. грн. до кожного з них.

Відділ взаємодії із ЗМІ та громадськістю
ДПС у Тернопільській області

27 грудня – друге пленарне засідання 45 сесії обласної ради. Початок О 12.00

Особливості тернопільського спорту ( кумедна історія)