Українські магелани світлотехніки: світлодіоди – ноу-хау завтрашнього дня

Поділитися

Колектив Тернопільської світлотехнічної корпорації „Ватра” у тісній співдружності з науковцями столичного Інституту фізики напівпровідників НАН України і зокрема, з доктором технічних наук Віктором Сорокіним, який водночас є керівником Державної цільової науково-технічної програми, успішно реалізують розробку і виробництво світлодіодних виробів, які по-суті є революційною технологією ХХІ століття.

Експерти уже підрахували, що за умови переходу національної економіки виключно на світлодіодне освітлення до 2020 року за найскромнішими прогнозами буде зекономлено 36,7 млрд. кВт/год. електроенергії на рік, що еквівалентно (при тарифі 5 центів за 1 кВт) приблизно 2 млрд. американських доларів. Така фантастична економія може забезпечити потенційну можливість зменшення встановленої потужності на 8,9 млн. кВт, що відповідає вивільненню 11 блоків теплових електростанцій або 5 блоків АЕС!

І це ще далеко не всі переваги новітньої технології освітлення. Реально очікувана економія електроенергії у тому ж 2020 році автоматично зменшить викиди вуглецю в атмосферу на 5,3 млн. т.

Для людей, обізнаних з прогресивними технологіями, можна сказати, що світлодіод — це напівпровідниковий пристрій, який випромінює некогерентне світло при пропусканні через нього електричного струму, або ж ефект, відомий як електролюмінесценція.

Перший світлодіод, тобто прилад, що дає випромінювання на напівпровідниковому переході при пропусканні електричного струму, був запатентований на американському континенті ще в 1961 р. На початку 1980-х років з появою нового матеріалу GaAlAs (галій-алюмінієвий арсенід) почалася революція у виробництві світлодіодів. GaAlAs дозволив підвищити їх ефективність у 10 разів! Сучасні напрямки розвитку включають розробку органічних світлодіодів, які дають змогу  здійснювати виробництво дешевих та екологічно безпечних пристроїв.

Досить високими є експлуатаційні властивості  світлодіодів. Вони можуть працювати при температурах  повітря від -55 до +85°С, не бояться високих механічних навантажень, працездатні у вакуумі і при високому атмосферному тиску. А термін їх служби перевищує 50000 годин!

Запровадження світлодіодного освітлення дозволить істотно покращити умови праці, комфорт життя людей, суттєво поліпшить світлове середовище міст і організацію масових видовищ та відпочинку громадян. Тож не випадково у 2008 року Кабінет Міністрів України затвердив Державну цільову науково-технічну програму  „Розробка і впровадження енергозберігаючих світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі” на 2009 – 2013 роки. Державним замовником програми визначена Національна академія наук України. Органом управління її виконання призначений Інститут фізики напівпровідників ім. В. Лашкарьова НАН України, а одним із співавторів виконання – Тернопільська світлотехнічна корпорація „Ватра”.

Як розповів заступник генерального директора „Ватри” з науково-технічного розвитку Ярослав Вовк,  тісна співпраця зі столичним науковцем – доктором  технічних наук Віктором Сорокіним уже принесла перші вагомі плоди. Досить сказати, що в нинішнього році на „Ватрі” виготовлено 3 тисячі світлодіодних лампочок потужністю 5, 7 і 9 ват, які поки що у пілотному режимі успішно освітлюють державні установи Києва і Харкова, а також метрополітенівську станцію „Либідська” у столиці України.

Паралельно, працюючи над розробкою аналогічних світильників, ватрівці уже виготовили п’ять тисяч світлодіодних приладів для житлово-комунального господарства.

З ініціативи генерального директора „Ватри” Василя Щиренка і за погодженням з керівником Державної цільової програми Віктором Сорокіним перші аналогічні вироби безоплатно передані на Тернопільщину і встановлені на об’єктах новоспорудженої Заліщицької міжрайонної лікарні, Теребовлянської райлікарні та другої міської лікарні обласного центру. Спільне дітище Інституту фізики напівпродників ім. В. Лашкарьова НАН України та „Ватри” уже освітлюють навчальні аудиторії Тернопільських національних – економічного і технічного університетів.

Напередодні нового року 20 комплектів світлодіодної ілюмінації цей творчий тандем передав міському господарству Тернополя, а найближчим часом ще сорок таких же комплектів прикрашатимуть набережну Тернопільського ставу і парк відпочинку Топільче.

До речі, під час ділових зустрічей Василя Щиренка і Віктора Сорокіна з міським головою Тернополя Сергієм Надалом досягнуто принципової домовленості про продовження цієї роботи і освітлення упродовж 2013 – 2015 років новітніми світлодіодними приладами вулиць,  комунальних та адміністративних приміщень обласного центру.

Відтак сьогодні уже впевнено можна сказати, що „Ватра” успішно справляється з дорученим їй завданням Державної програми, принаймні всі пілотні проекти нинішнього і попереднього років виконані бездоганно, а це є запорукою того, що в 2013 році буде суттєво  розширено номенклатуру і збільшено обсяги виробництва світлодіодної продукції в межах до 30 – 40 мільйонів гривень. А це, цілком очевидно, подальша співпраця з творчим колективом Інституту фізики напівпровідників Національної академії наук, очолюваного професором Віктором Сорокіним, стабільність роботи „Ватри”, гарантований ринок збуту і прогнозоване збільшення чисельності працюючих у корпорації на 80 чоловік.

Богдан НОВОСЯДЛИЙ.

На знімку: співробітник Інституту фізики напівпровідників НАН України і керівник Державної цільової програми зі світлодіодної тематики професор Віктор Сорокін під час міжнародної світлотехнічної виставки у столиці України.

Ялинка побажань

Прокуратура вимагає більш суворого покарання для колишнього директора фірми “Будівельник”