Чи личить першому заступнику голови облради проявляти свою некомпетентність на людях

Поділитися

29 січня 2013 року у деяких інтернет-виданнях з’явилась інформація про те, що перший заступник голови Тернопільської обласної ради Сергій Тарашевський заявив, що «тернопільські «свободівці», які пройшли до Верховної ради, не склали повноважень депутатів обласної ради». Зокрема пан Тарашевський зазначив: «Усі троє депутатів – Олексій Кайда, Олег Сиротюк та Едуард Леонов, як і ще 16 депутатів, котрі після виборів до місцевих рад 2010 подали заяви про дострокове припинення депутатських повноважень, лише зареєстрували свої заяви в обласній раді. Проте ці заяви досі не взяті до відома обласною радою».

Людина, яка робить подібні заяви як мінімум некомпетентна. Замість того, щоб займатися пустослів’ям та розповсюджувати неправдиву інформацію рекомендуємо цьому безграмотному чиновнику ознайомитися з чинним законодавством України або ж звернутися за порадою до юристів.

Отже, відповідно до ч. 2 ст. 100 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» офіційне оприлюднення ЦВК результатів виборів депутатів є підставою для прийняття рішення про припинення дії іншого представницького мандата особи, обраної депутатом.

Також до відома та підвищення професійного рівня першого заступника голови обласної ради інформуємо, що відповідно до вимог ст. 5 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково без прийняття рішення відповідної ради за наявності підстав, засвідчених офіційними документами, зокрема у разі обрання або призначення його на  посаду, зайняття якої згідно з Конституцією України і законом не сумісне з виконанням депутатських повноважень. Народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата чи бути на державній службі (ст. 78 Конституції України).

Крім того, варто зазначити, що особа, обрана депутатом, для її реєстрації народним депутатом України зобов’язана подати до ЦВК не пізніш як на 20 день з дня офіційного оприлюднення результатів виборів депутатів копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої до відповідної ради (ч.1 ст. 101 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»). Лише при отриманні відповідних документів ЦВК приймає рішення про реєстрацію обраної особи народним депутатом. Нагадаємо, що 27 листопада 2012 року ЦВК зареєструвала народними депутатами Олексія Кайду та Едуарда Леонова, а 30 листопада – Олега Сиротюка.

Щодо припинення повноважень 13 депутатів обласної ради, які були обрані депутатами інших місцевих рад різних рівнів, вони подали заяви про складання повноважень і рішення виборчих комісій, що є підставою для дострокового припинення повноважень без прийняття рішення відповідної ради (про це чітко написано у ст. 5 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»).

Враховуючи наведене, звертаємось до представників ЗМІ зробити висновки щодо професійного рівня першого заступника голови обласної ради.

 

Прес-служба Тернопільської обласної організації ВО «Свобода»

В Тернополі з’явиться новий супутниковий телеканал «ТРІО»

Корупційні схеми Свободи в тернопільських міській та обласній радах вивчать молоді активісти “Файного міста”