Допоможи встановити меморіальну дошку воїнам Армії УНР

Поділитися

Наближається День Соборності. В сотнях міст та містечок, в селах та селищах, українці святкуватимуть річницю підписання Акту Злуки. Недоброзичливці будуть казати, що ніякого єднання не було, що українська соборність не витримала випробування часом. Слабкі духом завагаються, сильні не матимуть сумнівів. Однак були люди, які створили міцний фундамент Соборної України – це бійці Армії УНР та УГА. У 1919-1920 рр. саме українські військові вдихнули життя в ідею єдиної України від гір Карпатських аж по Кавказ. Тисячі галичан назавжди спочили у вінницькій землі, могили вояків УГА розсіяні на терені Поділля та Київщини. Натомість козаки та старшини Армії УНР з боями перейшли Збруч, а згодом затято боронили береги Дністра. Чимало уродженців Наддніпрянської України поховано на Тернопіллі.

Благодійна ініціатива «Героїка» провела дослідження метричних книг міста Тернополя та встановила імена дванадцятьох військових, державних службовців та медичних працівників, які померли та були поховані на Микулинецькому цвинтарі м. Тернополя в період з 1919 по 1921 рік. Серед них є уродженці Полтавської, Катеринославської, Подільської, Ліфляндської (Латвія), Вітебської (Білорусь) губерній та м. Києва.  Лише дві могили збереглись до наших днів. Решта поховань знищені або занепали і зникли назавжди. «Героїка» вирішила встановити на вхідній брамі цвинтаря меморіальну дошку з переліком всіх 12 імен із зазначенням посад, звань, дат і місць народження та смерті.

Закликаємо Вас долучитися до вшанувати тих людей, які кров’ю освятили ідею соборності!

Виконкомом Тернопільської міськради надано всі необхідні дозволи. Дошка буде виготовлена з чорного каменю габро та матиме розміри: 80х60 см. Для реалізації задуми необхідно близько 2 000 грн.

Переказати кошти на цей проект можна на картку ПриватБанку:

4149 6050 5124 4937. Слабоспицький Олег Олександрович.

Докладніша інформація: heroic.spirit@gmail.com,  093 725 67 45 (Павло Подобєд)

У Тернопільській міській раді не буде жодного бютівця: Артимович підтримає свободівця Сиротюка-молодшого

На Тернопільщині приватизують Підволочиський приладобудівний завод, Чортківський ливарно-механічний завод, “Тернопільоблтару”, «Бережанигаз», «Текстерно»