Раз кабан, два кабан…

Поділитися

З 20 січня на території державного мисливського фонду проводитимуть облік тварин

Про це повідомили у відділі мисливського господарства, контролю та захисту лісу Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.

На території мисливських угідь області в мисливському сезоні 2012-2013 років проводилося полювання на пернату дичину, хутрових звірів та парнокопитних тварин.

Полювання на пернату дичину розпочалося у серпні і тривало по грудень, на зайця-русака відбувалося у листопаді та грудні, ліцензійне полювання на козулю європейську тривало у листопаді та грудні.

За словами головного спеціаліста відділу мисливського господарства, контролю та захисту лісу Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Миколи Слюсаревського, у січні дозволено полювання на самців кабана та його молодняк, здатний до самостійного існування у користувачів мисливських угідь, які відповідно до чинного законодавства мають на це право та ліміт на його добування. Також у січні та лютому на території польових мисливських угідь області дозволено полювання на лисицю червону за разовими відстрільними картками користувачів мисливських угідь. З Миколою Олексійовичем і поведемо нашу подальшу розмову, яка стосуватиметься стану державного мисливського фонду Тернопільщини і всього, що з ним пов’язано.

Миколо Олексійовичу, завжди цікавило питання, яким методом проводиться підрахунок тварин?

З 20 січня в мисливських угіддях області проводяться обліки чисельності диких тварин та хутрових звірів у відповідності до розроблених користувачами мисливських угідь графіками проведення обліків та відповідною методикою. У лісових масивах при наявності свіжого снігового покриву не більше 10-15 сантиметрів облік чисельності мисливських тварин проводиться методом подвійного картування слідів, в інших випадках, в тому числі й у польових угіддях, – методом шумового прогону на пробних площах.

Що може змусити мігрувати диких тварин з одного місця в інше. Чи траплялися такі випадки на території державного мисливського фонду?

Міграції властивий періодичний та сезонний характери. Регулярно мігрують перелітні птахи. Добові міграції диких тварин відбуваються в межах індивідуальної ділянки, тобто території, де тварини живуть. Копитним тваринам міграції дозволяють поєднувати переваги місць чи територій із добрими кормами в період виведення потомства та місць із нормальними умовами існування в зимову пору. При нестачі корму на значні відстані мігрують лосі, олені й дикі свині.

Звичайно, на території державного мисливського фонду області проходять аналогічні процеси, адже при інтенсивному проведенні полювань у мисливських господарствах створюється фактор неспокою і тварини можуть переміщатися у важкодоступні місця з більш надійними захисними умовами.

Як проходить цьогорічна зимівля у друзів наших менших? Адже грудень був не зовсім прихильним до мешканців лісу, засипавши півметровим покривом усі лісові харчі, які тварини могли б добути собі самотужки…

Цьогорічна зима виявилася суворою як для людей, так і лісової й мисливської фауни. В лісі пробивалися дороги високопрохідною технікою, а вже єгерська служба та лісова охорона розчищали вручну підходи до підгодівельних майданчиків та проводили викладку кормів.

Безумовно, в зимовий період проводиться підгодівля мисливської фауни зерновими снопиками, які в основному розвішуються на кущах, сіном, коренеплодами, зерном та комбінованими кормами. При таких складних погодних умовах найважче перезимувати козулі, так як через великий сніговий покрив звіру важко добутися до лісової підстилки для лежанки.

Обсяг і тривалість підгодівлі залежить від стану угідь, фізіологічного стану тварин, їх сезонної потреби в кормі. В разі потреби до кормів можуть додаватися ті чи інші ліки, мінеральні речовини, вітаміни. На сьогодні загиблих та хворих копитних тварин не виявлено, а це означає, що працівники, за якими закріплено цю ділянку роботи, зі своїми обов’язками впоралися.

Браконьєри, хто вони? Охарактеризуйте особливі риси тернопільського браконьєра. Адже побутує думка, що людина йде в ліс не від поганого життя чи нестачі харчів, а зовсім з іншою метою…

Це найболючіша проблема мисливського господарства. Браконьєрство – це незаконний вид полювання. І знищення тваринного світу в незаконний спосіб, незаконними знаряддями, в невстановлені терміни, а часто на заборонених до відстрілу тварин та ще й у заборонений час – явище ганебне, з яким боролися з давніх-давен держава і громадськість. Браконьєр у погоні за бідолашним зайцем, козулею, а то й кабаном, не обмежується ні транспортом, ні пальним до нього, ні набоями. В мисливському сезоні 2012 року працівниками відділу мисливського господарства, контролю та захисту лісу обласного управління складено 17 протоколів на порушників правил полювання, в т.ч. на 5 осіб, які незаконно добули козулю європейську і яких Бережанським районним судом було притягнуто до адміністративної відповідальності

Скільки складено протоколів на порушників правил полювання за період мисливського сезону 2012-2013 років?

Працівниками державної лісової охорони, районними мисливствознавцями, єгерською службою користувачів мисливських угідь складено 99 протоколів на порушників правил полювання та накладено штрафних санкцій на загальну суму 25480 гривень.

Чи очікуєте збільшення чисельності тварин після їх обліку порівняно з попередніми роками?

Проведення обліків чисельності мисливської фауни є надзвичайно трудомістким процесом, який залежить від багатьох факторів: від погодних умов, ефективної організації їх проведення користувачами мисливських угідь, ін.

Порівняно з проведеними обліками 2012 року, в 2013-му очікуємо незначне збільшення чисельності парнокопитних тварин, адже на сьогоднішній день погодні умови прихильні до життєдіяльності мисливської фауни.

Дякую за розмову.

Марія Сабан, прес-служба Тернопільського

облуправління лісового та мисливського господарства

На фото:

1. Головний спеціаліст відділу мисливського господарства, контролю та захисту лісу Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Слюсаревський

2. 011(627) Литвинівське лісництво, урочище “Лози”. Молодий ліс – охоронець спокою козуль

3. 011(628) Литвинівське лісництво. Урочище «Лози». Годівниця, солонці, підгодівельний майданчик

4. 013(629) Литвинівське лісництво. Урочище «Лози». Місце відпочинку козулі-лежанка

5. Нараїв-Гута. Заказник місцевого значення «Гутянські джерела». Підгодівельний майданчик, годівниця, солонці для підгодівлі лісових друзів

6. 005(636) Бережанське ЛМГ. Підгодівельний майданчик та годівниця

Знайомтеся, майже губернатор Тернопільщини – Анатолій Француз

Як на Тернопільщині колять свиней патріоти?