Тернопільські і хмельницькі свободівці в День Злуки символічно з’єднали два береги Збруча

Поділитися

22 січня 2013 року тернопільські та хмельницькі свободівці разом святкували День злуки. Відзначення цієї дати проходило на мості через річку Збруч, між Підволочиськом Тернопільської області і Волочиськом Хмельницької області. Дана акція проводиться не вперше, і вже  стала символічною для обох організацій.

В заході взяли участь депутат Верховної ради України Михайло Головко, Ігор Сабій, депутати обласних, районних, міських рад, засоби масової інформації та всі небайдужі українці. Загалом цього року зТернопільської і Хмельницької областей взяли участь в заході близько 800 чоловік.

Слід зазначити, що місце проведення акції (річка Збруч) є символом об’єднання України, оскільки саме в наслідок зачитаного на Софійській площі Києва Акту Злуки і були поєднані в єдину державу два береги роз’єднаної України. Розпочався захід синхронною ходою з Підволочиська і Волочиська делегацій обох областей до річки Збруч. При зустрічі на мості делегації свободівців з Тернопільської і Хмельницької областей символічно поєднали в єдине ціле червоно-чорний і жовто-блакитний прапори, тим самим символізуючи, що 94 роки тому відбулося з’єднання Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

«94 роки тому українці зрозуміли, що лише  в єдності можна дійти до омріяної мети. Акт злуки, проголошений на Софіївському майдані, привів до об’єднання двох українських держав. Саме тоді, 22 січня, здійснилася мрія синів і дочок України, які покладали життя у боротьбі за неї. Ми повинні пам’ятати цей день, як день – перемоги, як день – свободи, як день єднання нашого народу» – зазначив народний депутат України Михайло Головко виступаючи перед присутніми.

На мості також відбулося братання свободівців один з одним, після чого міцно взявшись за руки націоналістами було відтворено ланцюг єднання західної і східної України.

«Сьогодні ми маємо державу Україну, яка за своїм змістом не наповнена українським духом, то ж в цей урочистий день, націоналісти не можуть  опустити руки, ми повинні стояти з гордо піднятою головою. На 22 році незалежності в країні йде боротьба проти україноненависницького режиму, який сьогодні панує в Україні. Бо хоча у нас є 37 народних депутатів, та українці не мають свого проукраїнського президента і уряду, не мають влади, яка б вболівала за державу і людей. Ми знаходимося в стані війни за Україну. Проте я твердо переконаний, що перемога буде за нами. Вірю, що з вашою допомогою здобудемо соціальну і національну справедливість для кожного українця» – наголосив під час виступу голова Хмельницької обласної організації ВО «Свобода», народний депутат України Ігор Сабій.

Віче відбувалося в теплій і дружній атмосфері і неодноразово переривалося оплесками та вигуками «Слава Україні» – з однієї сторони, та гаслом «Героям слава» – з іншої.

«Ідея Соборності завжди жила в серцях істинних українців-патріотів. Вона відбивалась в наших вчинках та прагненнях. Тоді навдивовижу лютої зими люди самі, не під тиском політичних інтересів, а свідомо – містами і селами, засніженими полями – стали рука в руку, щоб сказати «Україні – єдність». Тоді їх вела лише думка про єднання нероздільного народу, та незламна, невмируща любов до України.  Люди, знекровлені у безперервних війнах, знайшли  в собі сили подолати страх та відстояти законне право на власну державу. Ми зобов’язані пам’ятати цей день, як перший крок до нашої з вами незалежності, повинні берегти Україну такою, якою її хотіли, та на жаль, не змогли побачити наші прадіди-патріоти – Соборною!» – зазначив голова Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» Володимир Стаюра.

Продовжилося святкування урочистою ходою свободівців тернопільщини і хмельниччини в місто Волочиськ, Хмельницької області, де акція продовжилася виступами  та святковим концертом естрадних виконавців.

«Сьогодні минає 94-та річниця від дня, коли на Софіївському майдані у Києві проголосили Акт возз’єднання Української та Західноукраїнської народних республік. Акт Злуки – це символ того, що наша нація невмируща. Українці – нація незламних героїв. Нас не залякати окупаційним режимам, які століттями проводили сталінський геноцид і репресії! І ніяким загарбникам і ворогам не знищити український дух, не знищити Україну. То ж у цей знаменний день вшануймо сьогодні усіх, хто долучився до творення єдиної, суверенної, незалежної України!» – зазначив під час виступу голова Тернопільської міської організації ВО «Свобода» Роман Навроцький

Одним з етапів святкування Дня Соборності в Волочиську стало представлення Олександра Сергійовича Симчишина, як єдиного кандидата від ВО «Свобода» і ВО «Батьківщина» до Хмельницької обласної ради. Слід зазначити, що Олександр Симчишин є заступником голови Хмельницької обласної організації ВО «Свобода», депутатом Хмельницької міської ради.

Під час концерту усі бажаючі могли зігрітися гарячим чаєм. Його могли отримати усі бажаючі безкоштовно. Загалом, як уже зазначалося, святкування Акту Злуки стає вже символічним для Хмельницької і Тернопільської обласних організацій ВО «Свобода». В пам’ять про це, кожного року 22 січня береги Збруча збирають тисячі патріотів, які приходять на місце болю і рани всієї України, щоб відзначити Акт Злуки – Акт Соборності України, повыдомили “Про все” у  прес-службі Тернопільської обласної організації ВО «Свобода»

Для авансових внесків – нові коди для сплати

Михайло Апостол разом з Яценюком, Кличком і Тягнибоком відзначив День Соборності у столиці