Що робиться у «Тернопільбуді»?

Поділитися

Економічна криза, яка гуляє світом, добряче пройшлася Україною. Серед усіх інших будівельний бізнес чи не найпершим реагує на нестабільну економічну ситуацію. Отож, питання – що робиться у «Тернопільбуді»? – непокоїть людей, котрі вклали кошти чи планують їх вкласти у будівництво житла. Ми звернулися до генерального директора Василя Лила з проханням прокоментувати ситуацію у «Тернопільбуді»:

–  Наше будівельне підприємство працює стабільно. Щороку ми здаємо в експлуатацію 4-6 будинків. Минулого року, до прикладу, здали в експлуатацію чотири будинки, з них три у Тернополі за адресою вулиця Коновальця, 21,  Гайова, 8 та Карпенка, 8а, та четвертий будинок у Чорткові, де працює наш структурний підрозділ ПМК258.

Звертаючись до мови цифр, чотири здані в експлуатацію будинки – це 223 квартири, отже 223 сім’ї матимуть новосілля. Загальна площа будинків складає 23222 м2. До речі, якщо підсумувати кількість всіх будинків, зданих в експлуатацію «Тернопільбудом» у 2001-2012 роках – це 95 будинків, а в них – 4 379 квартир, де проживає майже 14 тисяч тернополян! Щодо соціальних об’єктів, минулого року «Тернопільбуд» завершив реконструкцію Тернопільського замку, відремонтував набережну Тернопільського ставу та вулицю Валову.

– Василю Йосиповичу, Ви розповіли про рік минулий, а яка ситуація в «Тернопільбуді»  зараз, у 2013 році?

– Наприкінці січня ми здали в експлуатацію ще один будинок за адресою проспект Степана Бандери, 22а. Загалом, це є прибудова до будинку на Бандери, 70 загальною площею будівлі 4338,2 кв. м., де знаходиться 32 квартири, а також магазини, салон краси.

До закінчення І кварталу здамо будинок на проспекті Злуки, та плануємо здати ще шість багатоквартирних будинків у нинішньому року. З них три на вул. Коновальця, а ще на вул. Довженка,  Гайовій і Микулинецькій, а це ще додатково 734 квартири та 67 творчих майстерень. Хочу додати, що ми надаємо повне документальне забезпечення і після здачі будинку всі пайовики отримують право власності на свою квартиру.

Чи всі будинки здаються вчасно?

– «Тернопільбуд» має достатньо потужностей, щоб здати вчасно будь-яку будівлю за умови вчасного фінансування. Як показує практика, при відновленні після стихії школи в Плотичі, ми здали її за неповних два місяці, хоча такі роботи мали б виконуватися протягом року. Здача об’єкту напряму залежить від фінансування.

Тут вже включаються наслідки економічної кризи, яка вдарила по людях середнього достатку – наших пайовиків, які не можуть вчасно заплатити кошти. Раніше, в докризовий період, пайовики розраховувалися з нами ще до здачі будинку в експлуатацію. Тепер же у добудову ми вкладаємо власні оборотні кошти, оскільки майбутні жителі кожного будинку на етапі здачі в експлуатацію боргують нам по 3-4-млн. грн. Ми це розуміємо і йдемо назустріч.

За інформацією Мінрегіонбуду, житло в Україні може подорожчати на 10% . Скільки вартує квадратний метр в «Тернопільбуді» зараз і чи можливі зміни вартості протягом року? Що не кажіть, це питання суттєво впливає на бажання наших городян переселитися в нові квартири…

– У нас квадратний метр вартує від 4 250 до 6 250 грн. Загалом, вартість залежить від місця розташування будинку, наявності мереж та інших показників. Щодо зміни вартості я думаю, ми зможемо втримати на місці за однієї умови – ціна енергоносіїв не буде підніматися. Понад 60% вартості будівництва складають будівельні матеріали, які є дуже енергомісткі, відтак вартість будматеріалів залежить від вартості енергоносіїв. Хоч ми маємо прямі поставки арматури, металу, цементу, цегли, газових блоків та ін., проте ми не маємо гарантії, що їх вартість залишиться на місці. Отож, як бачите, не все залежить від нас…

Містом гуляють чутки, що «Тернопільбуд» змінює свою структуру – ліквідує деякі управління. Проясніть ситуацію, або спростуйте її.

– Ми не проводимо процесу ліквідації наших підприємств, ми оптимізуємо управління. Це є необхідний крок. Жодні виробничі потужності і площі не продаються, просто теперішня ситуація не дає можливості працювати на повну потужність.

Адже ми маємо великі потужності у виробництві будівельних матеріалів, бетону та розчину, які раніше забезпечували будівництво промисловості у західному регіоні. Назви наших управлінь «Промбаза» і «Машбуд» говорять самі за себе, свого часу вони були створені власне для промислового та машинного будівництва.

На жаль, зараз йде рецесія економіки, а будівництво, як галузь, відчуває це найшвидше. Відтак, я мушу констатувати факт – ринок звужується, промислове будівництво не ведеться, держава не дає нових замовлень, тому зміни стали на часі. Це є наші внутрішні, економічно виправдані заходи. При  збереженні робочих місць вивільняється управлінська структура та зменшується кількість управлінських підрозділів.  До того ж хочу зазначити,  ми платимо усі податки, фінансова схема є прозорою, а наші працівники ніколи не отримували заробітну плату у конвертах.

Основне наше завдання – збудувати і передати пайовику добротне, надійне і якісне житло, реалізувати їх мрію мати нову і гарну квартиру чи приміщення для бізнесу. Отож, всі наші дії спрямовані щоб виправдати довір’я наших клієнтів, будувати для життя і для майбутнього.

 

Олег Герман: Думки вголос

Що буде в кінці другого терміну Януковича?