Тернопільський краєзнавець Олександр Семенів готує до випуску другу книгу про події 1944 року, що відбувалися Тернопільщині

Поділитися

Нагадаю про те, що у 2011 році світ побачив унікальне видання «Тернопіль у вогні. Хроніка подій весни 1944 року», в якому автор висвітлив хід подій Другої світової війни, що наклала величезний відбиток на життя та розвиток міста Тернополя.

Праці пана Олександра є унікальними та досі не мають аналогів з поміж тих робіт, якими Тернопільщина, і не лише вона, може по справжньому пишатися. Колосальна дослідницька робота, чисельні поїздки у архівні установи, дослідження десятків та сотень документів, саме наслідком такої клопіткої праці стане вихід даної книги, яка без сумніву посяде гідне місце на поличці поміж краєзнавчих видань. Незважаючи на те, що попередня книга не була достатньо оціненою в Тернополі, із гордістю можу зазначити той факт, що вона наперекір цьому, із феноменальною швидкістю поширилися в мережі інтернет та стала особливо затребуваною в центральних та східних регіонах країни. Йдеться про коло людей, які є членами військово-історичних клубів та тих для кого військова історіографія – сенс життя. Не байдужим видання є і для значної частини тернополян, зокрема мій знайомий із захопленням читав «Тернопіль у вогні» кілька разів та ймовірно дуже зрадіє, коли дізнається про вихід другої частини. Все це я веду лише до одного, маю змогу спостерігати за тим, що дуже незначна кількість новітніх видань про історію Тернополя здатні здобути такої популярності, перш за все в мережі інтернет. Саме тому місцева «сільська периферійна критика» є лише свідченням того, що видання уже стало позачасовим та за своїм наповненням і характером викладу матеріалу не може бути сприйняте на офіційному рівні. З однієї сторони, мене як читача це засмучує, а з іншої сторони я щиро радію, за те що в Тернополі є автори, які пишуть на такому серйозному та професійному рівні. На мій великий жаль, місто настільки міліє із кожним роком, що нічого окрім художньо-історичних замальовок та банальних передирань (перекладів уже написаного) тут продати та популяризувати важко. Проте всьому свій час..

Звісно, читаючи цей маленький реліз чимало писак та істориків кинуть у мій город не один камінь. Типу якийсь «срак..лиз», вчепився якоїсь там книжки. У відповідь на це хочу сказати: «вкусіть себе за носа, бажано два рази». Ваше місце там де ви є, в темних коридорах обласного архіву Тернополя, далі якого ваша лінь не дає вам змоги зайти. Замість того щоб розказувати поза спину всякі байки – зробіть щось нарешті корисне, напишіть хоч одну нову розвідку, поїдьте за свої гроші по архівах, а то у нас звикли під шумок виборів друкувати всякі мемуарні записки і називати – це серйозними розвідками. Прошу вас, прокиньтеся і почніть нарешті бодай щось робити. Якщо ви не почнете писати про історію професійно та якісно – це будуть робити такі люди як я, тоді мої кухонні замітки, нашкрябані із помилками за 5 хвилин, зметуть вас з полиці історії. Кажу все це не в образу, а з проханням поважати колег та пишатися нашими досягненнями, зокрема роботами пана Олександра. Історія – це загальне надбання нас усіх, майте розум це збагнути.

І останнє від мене, маємо хорошу нагоду дізнатися про книгу заздалегідь. До вашої уваги коментар автор та невеличкий анонс.

Об`єм видання буде як мінімум вдвічі більшим ніж попереднє (об’єм попередньої книги 189ст.). Зараз іде мова – до 400 сторінок. Якщо матеріал непоміщатиметься – будемо його ущільнювати.

Структура – змішана територіально-хронічна. Тобто від кінця лютого до 22 липня 1944 року. Окремі підрозділи будуть відводитись на бойові дії в окремих місцевостях. З головних: ПРОСКУРІВСЬКО-ЧЕРНІВЕЦЬКА ОПЕРАЦІЯ: бойові дії 4-20 березня (включаючи перші штурми Тернополя, бойові дії (бд) на півночі Тернопільщини, Кременець, Підволочиськ), 21-25 березня (оточення Тернополя, бд танкових і загальновійськових армій на Тернопільщині, Чортків, Заліщики, Гусятин), виходи оточених військ (вперше в світовій літературі детально буде описаний вихід 1-ї німецької танкової армії з-під Кам`янця, прорив під Бучачем, бучацький “котел” 18-го корпусу, короткий огляд і додаткові матеріали штурму Тернополя. Далі ЛЬВІВСЬКО-САНДОМИРСЬКА ОПЕРАЦІЯ: діяльність ЧА в період квітень-чевень, особливості підготовки, вся гігантська тилова інфраструктура ЧА на Тернопільщині, переміщення військ, евакуація населення, концентрація військ перед наступом, характеристика і особливості німецької оборони, розміщення танкових армій, характеристики озброєнь і бойового складу. Далі – прорив німецької оборони 14-15 липня (детально), дії військ, формування колтівського коридору, введення танкових армій, дії авіації і т.д. до моменту закінчення бойових дій на Тернопільщині.

Анонсуючи додатки по Тернополю, наприклад протокол допиту заступника Нейндорфа відразу після його полонення в Загребеллі (нині масив Дружба).

Щодо назви – «мучуся» до сьогодні, але ще толкової не придумав.

Труднощі – дякувати меценатам і собі, був в архіві чотири рази. Давить на голову принципове не сприйняття попередньої книги місцевою владою. Колись мав зустріч з депутатами міськради з вищого ешелону – було сказано так (приватно): “Книга кльова, історики відгукуються позитивно, але на підтримку не розраховуй, твої книги ніколи не будуть визнані кращими або відзначені, бо ти пишеш не так як нам треба”.

Дата презентації, я думаю не пізніше Пасхи.

Хвалитися не буду, але такої книги про події війни не має ні одна область України. До речі про тираж попередньої – вже 2000.

Ще одна проблема – фінанси. Видавництво яке вже друкувало, нахабно хоче спонсорських коштів, хоча заробило на попередній конкретно, в основному підняло свій імідж (книжка стала прекрасним подарунком для потрібних людей). Зараз є домовленість з одним з видавництв, що буде друкувати винятково за свої гроші, напевно в них і буду робити. Термін технічної роботи – 1 місяць.

КООРДИНАТИ АВТОРА КНИГИ

Олександр Євгенович Семенів

Вконтакті vk.com/id202465514

mail: o.semeniv@gmail.com

Про тернопільських нардепів написали в «Татупедії»

Аварія на Тернопільшині: трагедія навіть не через ями, а брудні дороги (відео)