Ким насправді є в.о. Голови Тернопільської обласної ради – С.Тарашевський. (Вся правда про захоплення СТ “Ювілейне”)

Поділитися

На фото: Сергій Тарашевський (в центрі) разом з дружиною і батьком на закладанні фундаменту будинку на місці спалених дач СТ "Ювілейне"

Ювілейна» справа Тарашевського

У вересні минулого року фірма Василя Лила «Тернопільбуд» заклала першу фундаментну подушку в будівництво першого житлового будинку на розрекламованій Площі Ринок. Як відомо, ці землі на перехресті вулиць Київська-Тарнавського колись належали садівничому товариству «Ювілейне», і через них немало вогню викресали власники дачних ділянок та бізнесмен-політик Сергій Тарашевський. Люди охрестили їх «проклятими землями Тарашевського». То було найгучніше протистояння між тернополянами та власником «Ровекса» за всю його бізнесово-політичну кар’єру.

 Орендар із кущів

 Майже дев’ять гектарів землі муляло око не одному будівельнику. Однак на заваді апетитам Тернопільської міської ради та забудовників ставали члени садового товариства, котрі володіли земельними ділянками. До 2007 року зазіхання будмагнатів не виходили за рамки законодавства. Однак не довго ситуацію вдалося тримати під контролем.

 У 2006-2007 роках на землі «Ювілейного» накинуло оком приватне підприємство «Продекспорт», що було більш відоме в народі як власник супермаркетів «Родина». Звернувшись в міськраду, якою керував Роман Заставний, очільники підприємства отримали погодження акту вибору земельної ділянки та взялися погоджувати всі питання з дачниками. Після того, як переговори вийшли на фінішну пряму, «Продекспорт» звернувся в ТМР, щоби на сесії депутати проголосували за виділення землі підприємству. Натомість отримав рішення, яким міськрада виділяла ділянку не йому, а «Ровексу» Сергія Тарашевського. Дивувало також і те, що за лічені дні фірма, яка не займалася будівництвом, встигла зібрати майже повний пакет документів, що, за словами депутатів ради, є практично неможливим без лобіювання керівництв а виборного органу. Наприклад, лише 18 жовтня «Ровекс» отримав «добро» (тобто позитивні висновки щодо вибору земельної ділянки) від санепідемстанції, обласної інспекції охорони пам’яток історії та культури, управління земельних ресурсів у м. Тернополі, управління містобудування та архітектури виконкому міськради.

 Почалася судова тяганина. Феміда час од часу зобов’язувала Тернопільську міську раду ухвалити рішення на користь «Продекпорту». До прикладу, Львівський апеляційний господарський суд 24 вересня 2009 року постановив задовольнити позов приватного підприємства та визнати договір між ТМР і «Продекспортом». Також міськраду в особі міського голови було зобов’язано підписати договір оренди земельної ділянки на протязі 10-ти днів з дня винесення рішення.

 Вимоги судів ТМР успішно проігнорувала. Тарашевський де-факто отримав контроль над «Ювілейним».

 «Заміновані» дачники

 Люди, які користувалися земельними ділянками «Ювілейного» опинилися сам-на-сам із бізнесовою структурою, яка планувала на їхній території звести, яка раніше декларувала будівництво громадсько-торгового комплексу та групи багатоквартирних будинків із критими стоянками. Які умови, які суми і яка гарантія?

 Якщо Сергій Тарашевський на початку отримав майже дев’ять гектарів в оренду за невідомо якими цінами, то немає сумніву, що через якийсь час він за таку ж мізерію зміг би й придбати землю. Завдяки аукціону, як підраховували потім депутати Тернопільської міськради, місто отримало б щонайменше 70 мільйонів гривень. Та підрахунки можливої вигоди залишилися на папері. Натомість власників дачних ділянок турбувала інша проблема — хтось тайкома і впевнено руйнував їхнє майно.

 Як писали на той час тернопільські мас-медіа, одна власниця якогось дня виявила, що її дачу пограбували, мало того — понівечили будинок. Інший власник земельної ділянки залишився взагалі без дачі. Її спалили. Щоправда, міліція слідів підпалу чомусь не знайшла, хоча сусіди, які не побоялися зловмисників, розповідали про те, що бачили двох молодиків, котрі втікали від будинку дачника. Погрози, попередження, залякування, обіцянки — якими тільки методами не тиснули на власників земельних ділянок. Багатьом навіть компенсацію пропонували. За словами дачників, список видачі компенсацій складав Сергій Тарашевський особисто. Однак із виплатою затримувався за тижні, а то й місяці. У настирливих дачників, які вимагали хоч якогось відшкодування, у найближчі дні міліція тільки фіксувала підпали. Отож, відшкодовувати вже майже було нічого. На зборах садового товариства «Ювілейне» дачники поділилися на два табори: одні наполягали на приватизації ними земельних ділянок, інші, щоби спекатися небажаного сусідства «Ровекса» та побоюючись за своє життя, погоджувалися на грошову компенсацію. Із часом пристрасті вщухли, деякі люди таки покинули ділянки, а «Ровекс» узявся за роботу. Щоправда, чотири роки на дев’ятигектарній земельній ділянці стояв тільки паркан і кілька дач, котрі час од часу спалахували.

 У цей же час стало відомо, що підрядником будівельних робіт виступила тернопільська фірма «Тернопільбуд» Василя Лила. Вона й узялася втілювати проекти очільника «Ровекса» минулого року. Рекламуючи Площу Ринок по всіх існуючих ЗМІ, Лило не втомлювався наголошувати на тому, який він миротворець і як вдалося залагодити за сприяння «Тернопільбуду» всі конфлікти. На закладанні першої фундаментної подушки минулоріч Сергій Тарашевський майже нічого не коментував журналістам, передавши важелі спікера Василеві Лилу. Відтак акцент на розбудові нового масиву вдалося змістити на незаплямовану скандалом із «Ювілейним» будівельну фірму.

 Та затишок у цій афері тривав недовго. 5 січня цього року в Тернопільській міській раді було створено комісію з членів усіх фракцій, аби перевірити законність виділення земель садового товариства «Ювілейне» ТОВ «Ровекс». В її склад увійшли представники всіх фракцій та чиновники. Чи стане афера з дачними ділянками для Сергія Тарашевського останньою, «ювілейною» в розбудові його бізнес-корпорації?

 

Петро Мазурка

Проповідь про Тараса Шевченка

Як у Тернополі обирали найкрасивішу дівчину (фоторепортаж)