Останні кроки привласнення «Тернопільбуду»

Поділитися

6 травня господарський суд Тернопільської області у справі №3/51-791 виніс ухвалу, якою зобов’язав «Тернопільбуд» не ухилятися від «виконання рішення загальних зборів акціонерів ВАТ «Тернопільбуд» від 27 лютого 2009 року про припинення ВАТ «Тернопільбуд» шляхом реорганізації через перетворення у ТОВ «Тернопільбуд».

Також суд зобов’язав відділ державних реєстраторів Тернопільської міської ради продовжити державну реєстрацію припинення ВАТ та державну реєстрацію створення ТОВ і робити потрібні відмітки у відповідних документах. Тернопільське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку згадана ухвала зобов’язала продовжити прийняття документів на скасування реєстрації випуску акцій ВАТ «Тернопільбуд».

Таким чином, ВАТ, незважаючи на чимало юридичних суперечностей та ущемлень прав акціонерів, вдалося легально перевести в майже приватну власність Василя Лила та його тісного оточення з найменшими фінансовими втратами. Тисячі акціонерів залишилися ні з чим.

Позов, який призвів до цих юридичних наслідків, проти «Тернопільбуду» подав один із акціонерів, котрого «за заслуги» потім включили до списку засновників ТОВ. Таким чином, було легалізовано необхідні для адміністрації товариства дії, щоб вивести активи зайвих акціонерів. А щоби й вони не пішли по судах і не перешкодили досягненню кінцевої мети, акціонер-позивач на наступні засідання Господарського суду не з’являвся. В цьому випадку 25 червня 2009 року суд виніс ухвалу, якою відмінив попередню від 6 травня, а позовну заяву залишив без розгляду.

Була одна спроба повернути відібране майно. 10 грудня 2009 року господарський суд Тернопільської області відкрив провадження в справі №18/122-2255 щодо позову ЗАТ «Селянська інвестиційна компанія» до ТОВ «Тернопільбуд». Один із найбільших колишніх акціонерів ВАТ, «Селянська інвестиційна кампанія» намагалася в законному порядку відсудити в «Тернопільбуду» збитки в розмірі 29193700,14 гривень, тобто 10 відсотків від статутного капіталу відповідача. Їх, за словами представників ЗАТ, товариство зазнало через занижену вартість акцій — від 30 копійок за штуку до 1 коп. Вимогу ЗАТ у частині відшкодування збитків господарський суд задовільнив. Однак 16 березня 2010 року Львівський апеляційний господарський суд виніс інше рішення. Ним він скасував рішення господарського суду Тернопільської області та відмовив «Селянській інвестиційній компанії» у відшкодуванні збитків.

Так «Тернопільбуд» легально позбавився від претензій колишніх акціонерів та безкарно перевів у статутний капітал їхні вклади. А Василь Лило і його оточення стали повноправними власниками «Тернопільбуду», по-рейдерськи захопивши товариство.

Іван Кордуба.

Путівка в Єгипет за стотисячну групу в «Вконтакті»

Сексі-проводи зими