Тернопільська молодь читала «Заповіт» Шевченка на засніженій Говерлі

Поділитися

Шестеро хлопців з Тернопільщини вирушили у пішу мандрівку Карпатами та на найвищій вершині України прочитали «Заповіт» Кобзаря. Так 8-10 березня члени громадської організації «Молодіжний Націоналістичний Конгрес» відзначили шевченківські дні на таборі-мандрівці «Заповіт». 

Мандрівка, яка відбулася вже вшосте, є своєрідним способом відзначення роковин Шевченка. Щороку її учасники змінюють маршрут, та головною особливістю залишається те, що «Заповіт» Шевченка звучить на найвищій вершині України – горі Говерла. Причому зачитують твір чотири учасники, дивлячись у різні боки, аби поезія Кобзаря символічно прозвучала на всі сторони світу.

Цьогоріч хлопці з «МНК» проклали свій маршрут через гору Піп Іван Чорногорську – одну із найвищих вершин Українських Карпат. Тут на висоті 2028 метрів відбулось відкриття табору «Заповіт». Переночували мандрівники у руїнах закинутої астрономо-метеорологічної обсерваторії «Білий Слон» на вершині Чорногорця. Далі за планом учасники табору повинні були по Чорногорському хребті пройти до Говерли. Та через погану видимість, при якій предмети можна було розгледіти лише на відстані витягнутої роки, хлопці спустились до гірськолижної бази «Заросляк». А звідти рушили до кінцевої точки мандрівки, де й відбулась її кульмінація – читання «Заповіту» Тараса Шевченка, аби він лунав на всі сторони світу. Другу ніч хлопці провели традиційно екстремально – у альтанці неподалік контрольно-пропускного пункту Карпатського біосферного заповідника.

«Я йшов на «Заповіт» вперше. Хоч було й не надто морозяно, проте дуже волого, ноги інколи по коліна вгрузали в сніг. Але врешті, дійшовши до кінцевої точки, коли зачитували вірш, відчув моральне піднесення. Ці шевченківські дні мені точно запам’ятаються надовго», – розповідає учасник мандрівки Василь Клим’юк.

«Даний захід має на меті нестандартним способом вшанувати Шевченка як поета, який оспівував волю, силу людського духу. Саме в таких екстремальних мандрівках виховується сила, стійкість, формується духовний стержень. Молоді не завжди цікаві традиційні літературні читання, приурочені до роковин Кобзаря. Тому ми стараємось створювати позитивне бачення цього свята, яке своїм форматом та наповненням підходить сучасній людині», – пояснює голова Тернопільського «МНК», організатор та учасник мандрівки Іван Ковалик.

У Тернополі відбувається мітинг на підтримку сімї Павлюченків біля приміщення міліції

Тернопільщина спрямувала до бюджету майже 120 мільйонів гривень податку на прибуток