Відкрите звернення до міського голови Тернополя щодо будівництва гідроелектростанції

Поділитися

 

ГРОМАДСЬКА РАДА

з питань екології та ЖКГ тернопільської міської ради

46008, м. Тернопіль, вул. Микулинецька,21.

 

Тернопільському міському голові

 П. НАДАЛУ С.В.

 

Шановний Сергію Віталійовичу!

  Відповідно до рішення громадської ради з питань екології та ЖКГ Тернопільської міської ради від 16 квітня 2013 р. звертаємось до Вас з питанням  про вирішення наступної проблеми.

На найближчу сесію виконкому у квітні 2013 року до порядку денного винесене питання виділення земельної ділянки для будівництва міні гідроелектростанції.  Попереднім рішенням сесії Тернопільської міської ради від 15.02.2013 року також виділена земельна ділянка для будівництва та обслуговування міні гідроелектростанції.

 По даному питанню 16 квітня 2013 року на засіданні громадської ради з питань екології та ЖКХ член громадської ради, працівник Тернопільського технічного університету п. Лазарюк В. В. доповів про наступне: Тернопільським технічним університетом на замовлення Тернопільської міської ради було виконано технічні умови міні ГЕС на р. Серет, поблизу дамби. Про це громада міста знає. Відповідно до цього тернопільська міська рада 15.01.2013 року прийняла рішення про виділення земельної ділянки для будівництва цієї ГЕС.

Окрім технічних умов жодних інших розробок, експертиз не проводилося.

В.В. Лазарюк зазначив, що питання надзвичайно складне і відповідальне з точки зору можливих наслідків, оскільки несе у собі небезпеку техногенного характеру. А також слід врахувати, що ці земельні ділянки розташовані у парковій зоні.

Ці рішення суперечать чинному водоохоронному та екологічному законодавству України. Для їхнього прийняття необхідне проведення попередньої геологічної, гідрологічної, екологічної та технічної експертизи.

Згідно технічної експертизи фахівців Тернопільського національного університету імені Івана Пулюя та Національного університету водного господарства (м. Рівне) (копія, обґрунтування на 3 аркушах, додається) побудова другої ГЕС неефективна з технічної точки зору. Також це може порушити водний баланс  Тернопільського ставу, що несе екологічні загрози.

На підставі вище зазначеного вирішено просити тернопільського міського голову зняти з порядку денного наступної сесії міської ради питання щодо виділення земельної ділянки для будівництва другої ГЕС до проведення необхідних експертиз та громадських слухань із залученням необхідних фахівців  стосовно будівництва вказаних ГЕС.

Лист буде розміщено в Інтернет-ЗМІ

 

   З повагою,  голова громадської ради з питань екології та ЖКГ   при Тернопільській міській раді О.Г.  ФІЛЬ

17.04.2013року

До уваги громадськості Тернопільської області

26 квітня у Тернополі – “Відкритий доступ”