Організована зграя вимагачів та грабіжників опинилася на лаві підсудних

Поділитися

Організатор та двоє співучасників злочинного угруповання очікують на вироку суду. Кримінальне провадження відносно них, порушене одразу за п’ятьма статтями Кримінального кодексу слідчі Тернопільського обласного управління внутрішніх справ передали до суду. Серед інкримінованих злочинів – вимагання, грабежі, шахрайство, незаконне позбавлення волі, втягнення у злочинну діяльність неповнолітніх.
Початком кінця цієї кримінальної історії стало звернення батьків одного з потерпілих до співробітників обласного управління боротьби з організованою злочинністю про те, що невідомі, погрожуючи, вимагають у їхнього неповнолітнього сина гроші. Тоді, під час передачі коштів, міліціонери затримали головного підозрюваного у цій справі – 25-річного жителя обласного центру. Як з’ясувалося, це був організатор злочинного угруповання.
Окрім організатора, котрий на момент затримання перебував під слідством, як підозрюваний у незаконному заволодінні транспортним засобом, до зграї увійшли ще двоє осіб – 21-річний депутат однієї з сільрад Ланівеччини та 17-річний тернополянин.
Як з’ясували правоохоронці, зграя орудувала майже два роки. Сприяло безкарній діяльності те, що ніхто з потерпілих не звертався до міліціонерів. Так, 22-річний тернополянин був учасником конфлікту в якому потерпів ще один молодий чоловік. Саме інтереси останнього прийшли відстоювати троє невідомих. У якості відступних вимагали сто п’ятдесят гривень. Перша вдала спроба надихнула зловмисників до подальшої активної діяльності. Двоє 15-річних учнів коледжу були наступними у списку жертв. 150 гривень щомісяця – такий тариф виставили лиходії неповнолітнім. Ще одного із потерпілих силоміць доставляли на квартиру, де мешкав «головний» зі злочинців. Організатор бив потерпілого у живіт та груди, викручував ноги, дерев’яною лопаткою товк по пальцях рук, незаконно позбавляв волі і щоразу називав більшу суму боргу. Та юнак не здавався.
Силу кулаків вимагачів на власному тілі відчув і наймолодший з потерпілих. 14-річний школяр теж виявився «міцним горішком». Віддавати старшим за себе гроші, які батьки давали на кишенькові витрати, хлопець не захотів. А зловмисників не зупинило що перед ними майже дитина. Метод вибивання грошей нагадував сценарій бойовика – з кляпом в роті, із зав’язаними руками потерпілий не з власної волі провів у квартирі вимагача цілу ніч. Наступного дня, як нагадування, що треба принести вже тисячу гривень, обстригли хлопцеві волосся і забрали мобільний телефон.
Під час досудового слідства з’ясувалося, від злочинців потерпіли десятеро осіб, з яких шестеро неповнолітні. Окрім вимагань, грабежів, незаконного позбавлення волі, втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність слідчі довели причетність організатора злочинного угруповання й до шахрайства. Зловмисник, ввівши в оману 55-річну тернополянку, пообіцяв влаштувати її сина на навчання до одного з коледжів. Слова не дотримав, а п‘ять тисяч гривень привласнив.
Наразі усі троє підозрюваних очікують вироку суду.

На порозі змін

Аби роздобути гроші, обікрав сусідку